Bez dijete i vežbanja: Mali trik za skidanje masnih naslaga

Rezultati nove studije, koji su predstavljeni ove nedelje na događaju Society for the Study of Ingestive Behavior pružili su uvid u načine na koje konzumiranje vode utiče na ljudki mozak.

Zdravlje

Izvor: Independent

Nedelja, 17.07.2016.

15:50

Bez dijete i vežbanja: Mali trik za skidanje masnih naslaga
Foto: Thinkstock

U malom istraživanju koje su sproveli naučnici Univerziteta Vageningen u Holandiji, učestvovalo je 19 zdravih muškaraca koji su imali zadatak da piju šejkove.

Nakon svakog tečnog obroka ispitanici bi uzeli po 50 ili 350 mililitara vode, nakon čega bi bili podrgnuti magnetnoj rezonanci kako bi lekari videli na koji način tečnost utiče na želudac i mozak.

Kod učesnika koji su pili više vode, glad je bila manje izražena, a takođe je zabeleža i veća moždana aktivnost.

Ovo nije prvo istraživanje takve vrste – studija koju su 2015. godine sproveli naučnici sa Univerziteta u Birmingemu pokazala je da su ljudi, koji su pola sata pre svakog obroka ispijali 2 čaše vode izgubili između 2,25 i 4 kilograma u periodu od tri meseca, piše Independent.

U eksperimentima je učestvovalo 84 ispitanika, od čega 54 žena i 30 muškaraca. Da bi proverili da li učesnici istraživanja zaista konzumiraju predviđenu količinu vode, naučnivi su merili količinu njihovog urina koja je sakupljana tokom svakog vršenja nužde.

Iako su pripadnici kontrolne grupe vežbali više nego pripadnici eksperimentalne, kod njih je zabeležen manji gubitak telesne težine, što znači da ovaj faktor nije bio toliko značajan za gubljenje težine.

Članovi eksperimentalne grupe su takođe smeli da jedu šta god su hteli, tako da su rezultati pokazali da ni izbor namirnica nije igrao neku veliku ulogu.

Ipak, primećeno je da su ljudi, koji su pili više vode, unosili manje kalorija u organizam, a razlog za to je i više nego očigledan – voda ispunjava želudac, čineći da se osećamo sitijim i manje gladnim.

Naravno, treba uzeti u obzir i istraživanje koje je pokazalo da veliki broj ljudi nastavlja da jede čak i kad je sit, tako da savet da se pr obroka ispija voda neće biti delotvoran kod svih ljudi.

Uzorak ispitanika je takođe bio prilično jednoobrazan (sredovečni muškarci), što znači da naučnici nisu sigurni kakvi bi rezultati bili dobijeni da su u njemu učestvovale raznovrsnije grupe ispitanika.

Ipak, nećete pogrešiti ukoliko odlučite da sledite savet naučnika - jednostavno nemate šta da izgubite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: