Neophodno odgovorno korišćenje antibiotika

U kampanji za racionalnu upotrebu antibiotika, u Beogradu je održan seminar „Racionalna upotreba antibiotika u pedijatriji“, a pomoćnica ministra zdravlja dr Vesna Knjeginjić istakla je da je neophodno da se svi uključe u odgovorno korišćenje antibiotika, kako bi im se delotvornost sačuvala i za buduće generacije.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 27.06.2016.

15:21

Neophodno odgovorno korišćenje antibiotika
Foto: Thinkstock

Očekujem da zajedničkim radom i odgovornim ponašanjem možemo uspešno ispuniti cill, a to je da naši mali pacijenti dobijaju lekove koji su odgovarajući za njihova klinička stanja, u dozama koje su prilagođene njihovim individualnim potrebama tokom adekvatnog vremenskog perioda i po najnižoj ceni za njih i zajednicu", rekla je dr Knjeginjić, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Predsednik Srpskog lekarskog društva, akademik Radoje Čolović, istakao je značaj edukacija za zdravstvene radnike i potrebu da se izrade novi vodiči dobre prakse za racionalnu upotrebu antibiotika, kao i da se primenjuju u svakodnevnom radu.

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, Srpsko lekarsko društvo i Udruženje pedijatara Srbije nedavno su zvanično potpisali pisma o partnerstvu na sprovođenju Kampanje za racionalnu upotrebu antibiotika, a seminar „Racionalna upotreba antibiotika u pedijatriji“, koji je organizovan da bi se unapredila znanja o antibioticima i antimikrobnoj rezistenciji, predstavlja početak saradnje, navodi se u saopštenju.

Seminar „Racionalna upotreba antibiotika u pedijatriji“ je nastavak aktivnosti u kampanji za racionalnu upotrebu antibiotika u skladu sa Strateškim akcionim planom Svetske zdravstvene organizacije za rezistenciju na antibiotike za Evropu i drugih međunarodnih zdravstvenih institucija za suzbijanje antimikrobne rezistencije i racionalne upotrebe antibiotika.

Aktivnosti kampanje za racionalnu upotrebu antibiotika se realizuju u Drugom projektu razvoja zdravstva Srbije (DPRZS) Ministarstva zdravlja, koji se finansira iz kredita Svetske banke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: