Na odmor nikad bez lekova

Na putovanju mogu da se jave zdravstvene tegobe, pa je neophodno poneti medikamente, pišu Večernje novosti.

Zdravlje

Izvor: M. A. Veljkoviæ

Nedelja, 26.06.2016.

08:22

Na odmor nikad bez lekova
Foto: Thinkstock

Promena sredina tokom putovanja može da bude uzrok različitih zdravstvenih tegoba, zato lekari savetuju da ne krećete bez priručne apoteke. Na odmoru može doći do pojave dijareje, temperature, dehidratacije, a tu su i dosadni insketi čiji ubod može da napravi problem. Zato sa sobom obavezno treba poneti lekove i preparate za ublažavanje tegoba, naročito ako idete na neku daleku destinaciju.

Pored obavezne zaštitne kreme za sunčanje, u prtljagu treba da se nađu lekovi za snižavanje povišene telesne temperature. Ukoliko do nje dođe najbolje je uzeti one na bazi paracematola i ibuprofena, a za spuštanje temperature može da pomogne i kesice kombinovanog praška.

Dug put kod mnogih izaziva mučninu i povraćanje, pa je preporučljivo pre polaska popiti tablete protiv ovih tegoba. One se mogu kupiti bez recepta, a odrasli bi trebalo da u toku dana uzmu dve do tri tablete. Stomačne tegobe su jedne od najčešćih koje se javljaju na letovanju. Kako bi sprečili dijareju, i grčeve u stomaku u neseser sa lekovima obavezno dodajete i neki probiotik. Oni koji prilikom promene sredine osećaju nadutost pa umesto dijareje dobiju "zatvor" trebalo bi da ponesu neki laksativ. Povraćanje, proliv, povišena temperatura mogu da dovedu i do dehidratacije organizma, pa lekari savetuju da na put ponesete i neko rehidrataciono sredstvo koje sadrži elektrolite.

Na odmoru može doći i do manjih povreda, kao što su ogrebotine i posekotine zato kod sebe valja imati jod ili alkohol za čišćenje rane. Uz to naravno treba poneti flastere, gazu ili zavoje kako bi se povreda adekvatno sanirala. Hipergelovi i masti na bazi bilja pomažu prilikom ujeda insekata, ali i kada na moru meduza opeče, pa ih obavezno treba kupiti.

Ako na put idete sa decom, pored svih ovih lekova ponesite kapi i tablete protiv alergije. Najmlađi najčešće reaguju na promenu klime, pa im se nos vrlo lako zapuši, zato su kapi neophodne. Mališani, takođe, dosta vremena provode igrajući se u pesku, i prljavim rukama obično dodiruju oči što može da dovede do crvenila i pojave konjunktivitisa. Poželjno je imati i toplomer kako biste mogli da detetu češće proveravate temperaturu, kao i čepiće za njeno snižavanje.

Ukoliko ste hronični bolesnik, na put nikako ne krećite bez propisane terapije. Obavestite lekara o destinaciji na koju idete kako bi vam dao određene preporuke i savete, a lekove obavezno nosite u originalnom pakovanju koje sadrži uputstvo za upotrebu.

NEZAŠTIĆENO IME I DOZA

KADA putujete u inostranstvo, a neophodan lek nemate kod sebe važno je da zapamtite internacionalno nezaštićeno ime leka, jer se lek ne zove isto u svakoj zemlji. Internacionalno ime je ono koje se kod nas nalazi na kutiji, obično ispod imena leka, i napisano je u zagradi malim slovima. Važno je, takođe, i znati oblik i jačinu kako biste bili sigurni da vam apotekar daje pravi lek.

Izvor: novosti.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: