Slovenački lekari: Vežbanje na trambolini je opasno za žene

Slovenački lekari upozorili su u ponedeljak, nakon sve više reklama za trambolinu kao spravu koja ima brojna pozitivna dejstva na zdravlje, da se ne radi o bezopasnoj spravi i da vežbanje na njoj kod žena može da izazove probleme poput urinarne inkontinencije, pa čak i ginekološke smetnje.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 24.06.2016.

16:50

Slovenački lekari: Vežbanje na trambolini je opasno za žene
Foto: Thinkstock

Za one koji već imaju određene zdravstvene smetnje, vežbanje na trambolini je najlošiji izbor za fizičku rekreaciju, saopštili su u ponedeljak lekari ljubljanske ginekološke klinike.

Oni su upozorili, pozivajući se na rezultate sprovedenih studija, da se iznosi mnogo spornih, pa i sasvim netačnih informacija o navodnim koristima vežbanja na ovom sportskom rekvizitu, budući da se u reklamama navodi da je koristan za uravnoteženje krvnog pritiska, smanjenje telesne težine, za bolju telesnu koordinaciju, i da ublažava niz zdravstvenih tegoba.

Jedna studija sprovedena među sportistkinjama koje vežbaju na trambolini pokazala je da se kod njih u visokom procentu od 67 do čak 80 odsto pojavljuje nehotično oticanje urina (inkontinencija), i to kod mladih devojaka koje još nisu rodile, kao i problemi s gasovima, pa i ginekološke smetnje, navode slovenački urolozi.

Takve vežbe preterano opterećuju mišiće dna karlice, što može da dovede do povećanog pritiska i pojave inkontinencije kao posledice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: