Ekonomska kriza povećava smrtnost od malignih bolesti

Naučno je dokazano da ekonomska kriza direktno utiče na porast smrtnosti od raka.

Zdravlje

Izvor: Veèernji.hr

Petak, 24.06.2016.

15:34

Ekonomska kriza povećava smrtnost od malignih bolesti
Foto: Thinkstock

Svetska ekonomska kriza iz 2008. odnela je 263.211 života, procenjuje Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj. Toliko je obolelih umrlo od, kako nauka to opisuje, izlečivih oblika raka. Do zastrašujućeg podatka došla je grupa naučnika Londonskog koledža predvođena profesorom Mahibenom Marutapuom analizirajući podatake iz 75 zemalja, čime je obuhvaćeno dve milijarde ljudi.

“Svetska ekonomska kriza povezana je s povećanom nezaposlenošću i smanjenim javnim finansiranjem zdravstva, a posledice toga na smrtnost od raka su nesumnjive. Porast nezaposlenosti znatno je povezan s porastom smrtnosti od svih vrsta raka osim raka pluća kod žena”, opisano je u istraživačkom radu koji se bavio smrtnošću usled raka dojke, prostate i kolorektalnog raka, kod kojih je stopa preživljavanja veća od 50 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: