Sedite s prekrštenim nogama? Evo zašto je to loše

Sedenje sa prekrštenim nogama najčešća je poza žena preko dana.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 23.06.2016.

09:45

Sedite s prekrštenim nogama? Evo zašto je to loše
Foto: Thinkstock

Međutim, elegantno sedenje usko je povezano s brojnim promenama u telu koje nikako ne idu u korist našem zdravlju.

Predstavljamo tri razloga da ovu naviku svedete na minimum:

Povišava se krvni pritisak

Brojna istraživanja povezala su sedenje s prekrštenim nogama s povišenim krvnim pritiskom. Čak i ako nemate problema s pritiskom, možete osetiti promene koje negativno utiču na cirkulaciju.

Naime, kada prebacite nogu preko noge, pritisak na donji ekstermitet šalje veću količinu krvi u grudi, odnosno prema srcu, zbog čega krvni pritisak raste.

Uzrokuje bolove u kukovima i leđima

Osobe koje često drže nogu prebačenu preko noge s vremenom mogu osetiti značajne bolove u leđima. Bolovi se javljaju uzročno-posledično, a povezani su s položajem karlične kosti.

Naime, tokom sedenja s prekrštenim nogama karlica zauzima neprirodan položaj pa se pomera ka napred ili u stranu. Položaj karlice veže se za leđni mišić koji se zateže i koči pa može izazvati snažne bolove u donjem delu leđa i kukovima.

Deluje na proširene vene

Sedenje s prekrštenim nogama znatno povećava šanse za razvoj proširenih vena. Iako je nastajanje vena najuže povezano s genetikom, prekrštanje nogu tokom dana vrši pritisak na vene, koje su prepune sitnih žilica i kapilara.

Pritisak na njih ubrzava protok krvi, koji proširuje vene i menja njihov oblik, zbog čega one postaju otečene i vidljive, što dugoročno može postati veliki problem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: