Duži život uz pečenu ribu

Redovnim konzumiranjem ribe bogate omega 3 mastima može da se smanji smrtnost od kardiovaskularnih bolesti

Zdravlje

Izvor: Novosti

Utorak, 24.05.2016.

08:18

Duži život uz pečenu ribu
Foto: Thinkstock

Osobe starije od 65 godina koje imaju povišen nivo omega 3 masti u krvi žive 2,2 godine duže od onih s nižim nivoom ovih masnih kiselina, pokazali su rezultati nedavno objavljene američke studije. To praktično znači da bi redovnim konzumiranjem ribe bogate omega 3 mastima mogla da se smanji smrtnost od kardiovaskularnih bolesti na globalnom nivou za 27-35 odsto, smatraju istraživači sa Univerziteta Harvard.

- Rezultati ovog istraživanja potvrdili su važnost omega 3 masnih kiselina za kardiovaskularni sistem. Dokazano je da redovno konzumiranje tunjevine i drugih riba (pečenih u rerni ili na roštilju) sprečava zakrčenje krvnih sudova i srčanog mišića kod starijih žena i muškaraca i smanjuje rizik od srčane aritmije - tvrdi dr Darijus Mozafarijan, profesor sa Univerziteta Harvard i koautor studije.

Tokom istraživanja koje je trajalo 16 godina, američki stručnjaci su pokušali da razjasne efekte masnih kiselina na zdravlje, ispitujući biomarkere u krvi starijih osoba koje nisu uzimale omega 3 preparate načinjene od ribljeg ulja. Na taj način mogli su da procene potencijalne efekte redovnog konzumiranja ribe na razne uzroke smrtnosti. Omega 3 masne kiseline smanjuju širok spektar srčanih tegoba i izuzetno su važne za razvoj i funkciju mozga.

izvor: novosti

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: