Grešite li kod nanošenja dezodoransa?

Jutarnje tuširanje pa stavljanje dezodoransa nakon toga i oblačenje – čini se kao logičan početak dana i održavanja higijene. Ipak, novo istraživanje pokazalo je kako se ljudi koji nanose dezodorans uveče znatno manje znoje.

Zdravlje

Izvor: express.hr

Sreda, 04.05.2016.

11:44

Default images
Foto: Thinkstock

U studiji na preko 600 žena između 18 i 65 godina polovina ispitanica je stavljala dezodorans u jutarnjim časovima, dok su ga ostale nanosile u večernjim satima. Nakon tri, sedam i deset dana takvog režima naučnici su merili količine proizvedenog znoja kod ispitanica i otkrili su kako se one koje stavljaju dezodorans ujutro znatno više znoje.

Iako tačan mehanizam delovanja dezodoransa ako se on stavlja uveče nije utvrđen, pretpostavljaju kako se radi o tome da aniperspirantima koji smanjuju znojenje treba određeno vreme kako bi se upili u pore. Zbog toga je idealno da se dezodorans upija tokom noći, pa efekat traje znatno duže nakon buđenja.

“To je logično jer ako nanesete dezodorans ujutro, veća je verovatnoća da ćete se pojačano znojiti zbog razbuđivanja metabolizma, stresa i sličnog, pa se proizvod samo ispere i nestane s pazuha”, kaže ugledni britanski dermatolog dr Nik Lov.

Dodaje kako iz istog razloga kreme protiv bora treba da se stavljaju uveče, jer su manje šanse ispiranja i rizika da će preparati promeniti svoje delovanje usled povećanja temperature, svetla i sličnog. Tako se korišćenje svih kozmetičkih proizvoda savetuje uveče, a ne ujutro, posebno za one koji imaju osetljivu kožu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: