Besplatni dermatološki pregledi u 53 zdravstvene ustanove

Širom Srbije u 53 državne i privatne zdravstvene ustanove biće organizovani besplatni dermatološki pregledi u ovogodišnjoj kampanji za borbu protiv raka kože Euromelanom.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Utorak, 03.05.2016.

13:00

Besplatni dermatološki pregledi u 53 zdravstvene ustanove
Foto: Thinkstock

"Od 9. do 11. maja u saradnji sa Telekom Srbija otvoren je specijalni besplatni broj 0800/222-888 za zakazivanje dermatološkog pregleda. Pregledi će moći da se zakažu za 16. maj i to u mestu koje je najbliže pacijentu", izjavila je nacionalna koordinator kakampanje Lidija Kandolf Sekulović, navodi se u saopštenju Udruženja dermatovenerologa Srbije.

Ona je pozvala građane da se informišu kako da bezbedno borave na suncu, da pregledaju svoju kožu i jave se bez odlaganja lekaru ukoliko primete nešto sumnjivo.

Kandolf Sekulovićeva je istakla da je ,osim rada na prevenciji, neophodno i proširivanje terapijskih opcija za obolele od metastatskog melanoma. Cilj je poboljšanje dostupnosti inovativnih lekova, kroz primenu registra za melanom i Nacionalnog vodiča, u saradnji s Ministarstvom zdravlja Srbije.

U kampanji će učestvovati 53 državne i privatne zdravstvene ustanove u Srbiji i 135 dermatologa, a očekuje se da će biti pregledano oko 2.000 pacijenata.

Na osnovu dosadašnjih iskustava u ovakvim kampanjama kod čak 10 odsto pacijenata budu otkrivene promene koje mogu da budu znak pojave raka kože.

Pod sloganom "Sunce sija svuda, ne samo na plaži" cilj kampanje je da ukaže na to da je neophodno primenjivati odgovarajuće mere zaštite na suncu ne samo tokom godišnjeg odmora, na plaži i gradskim kupalištima, već i kroz svakodnevne aktivnosti na otvorenom, tokom bavljenja poljoprivredom, baštovanstvom i sportskim aktivnostima.

Dodatne informacije građani mogu pronaći na sajtu www.euromelanoma.org, a ovogodišnju kampanju organizuje Udruženje dermatovenerologa Srbije u saradnji s Evropskom akademijom za dermatologiju i venerologiju (EADV) i Evropskim udruženjem za dermatološku onkologiju (EADO).

Predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbje Željko Mijušković rekao je da je pokrenuta inicijativa Udruženja za ograničenje upotrebe solarijuma za mlađe od 18 godina, da je dobijena podrška relevantnih državnih organa i da se radi na implementiranju ove zakonske odredbe u odgovarajuće zakonske okvire.

Kampanju je organizovalo Udruženje dermatovenerologa Srbije u saradnji s Intersekcijskim odborom za melanom Srpskog lekarskog društva, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: