Koliko jaja smemo da pojedemo nedeljno?

Sredovečni muškarci koji jedu sedam i više jaja nedeljno izloženi su većem riziku da rano umru nego njihovi vršnjaci koji to ne rade, a dijabetičari koji pojedu i jedno jaje nedeljno izloženi su većem smrtnom riziku, pokazalo je američko istraživanje koje je trajalo 20 godina.

Zdravlje

Izvor: mondo.ba

Ponedeljak, 02.05.2016.

11:14

Default images
Foto: Thinkstock

Lekari s Medicinskog fakulteta Univerziteta Harvard navode da muškarci, koji ne boluju od dijabetesa, mogu da pojedu do šest jaja nedeljno i da time ne povećaju rizik od prerane smrti.

Harvardski tim proučio je zdravstvene izveštaje 21.327 američkih lekara, koji su učestvovali u obimnoj studiji o zdravlju medicinskih radnika. Doktori su praćeni dvadeset godina, od 1981, a za to vreme su redovno davali obaveštenja o stanju svog zdravlja i načinu života. Tokom dve decenije 1.550 ispitanika je doživelo srčani udar, 1.342 šlog, a ukupno ih je umrlo preko 5.000.

Ustanovljeno je da su oni koji su jeli sedam i više jaja nedeljno bili izloženi riziku većem od 23 odsto da umru tokom tog dvadesetogodišnjeg perioda, a dijabetičari koji pojedu i jedno jaje pod dvostruko su većim rizikom da umru zbog bilo kog uzroka, a naročito od infarkta ili šloga.

Jaja su bogata holesterolom koji, kad se konzumira u većim količinama, može da izazove zakrčenje arterija i poveća rizik od infarkta ili šloga.

Međutim, dr Robert Ekel s Univerziteta Kolorado, bivši predsednik Američkog udruženja za srce, kaže da su jaja kao i svaka druga hrana – ni dobra, ni loša.

Dakle, jaja ne bi trebalo potpuno izbaciti iz ishrane. Jaja su odlična protiv stresa, jer telo snadbevaju belančevinama, dobra su i za imunitet, jer su jedna od retkih namirnica koje organizmu daju vitamin D.

Takođe, jedno jaje dnevno pokriva 26 odsto potreba organizma za folnom kiselinom. Ono podstiče funkcije mozga, jača vid, usporava starenje i jača seksualnost.

Osobe koje nemaju zdravstvenih tegoba jaja mogu da jedu bez brige, dok bi ljudi s povišenim nivoom holesterola morali da konsultuju lekara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: