Papa i Džo Bajden: Lečenje raka je globalno pitanje

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja izjavio je danas na međunarodnoj konferenciji o regenerativnoj medicini u Vatikanu da nova globalna dostignuća u oblasti lečenja najtežih bolesti, posebno raka, moraju biti dostupna svima.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 29.04.2016.

15:43

Papa i Džo Bajden: Lečenje raka je globalno pitanje
Tanjug / L'Osservatore Romano/Pool photo via AP

Papa je pozvao medicinske i naučne istraživače i multinacionalne kompanije da u svom delovanju posvete naročitu pažnju moralnom aspektu, podsetivši da "u pozadini istraživanja i industrije, pored sticanja dobiti, stoji ljudski život i dostojanstvo ličnosti".

On je dodao da u oblasti zdravstvene zaštite ne sme postojati politika isključivanja i ljudske nejednakosti i istakao da život mora biti iznad profita. Na konferenciji, koja je počela juče i trajaće do 30. aprila, učestvuje i potpredsednik SAD Džozef Bajden, koji je apelovao na vlade svih zemalja, korporacije i filantrope da pomognu u finansiranju borbe protiv raka i podizanju nivoa razmene informacija o toj bolesti.

"Lečenje raka nije samo nacionalno, već i globalno pitanje, koje je od vitalnog značaja za celo čovečanstvo, jer ta bolest pogađa sve, bez obzira na boju kože ili nacionalnost i mora joj se pristupiti na isti način kao i infektivnim bolestima", rekao je Bajden, čiji je sin Bo, nekadašnji vrhovni tužilac države Delaver, prošle godine preminuo od tumora na mozgu.

On se u Apostolskoj palati sastao s vatikanskim državnim sekretarom Pjetrom Parolinom, ali iz Bele kuće nisu saopšteni detalji razgovora dvojice zvaničnika.

Potpredsednik SAD kratko se pozdravio i s papom Franjom, ali nije poznato da li će se s njim i zvanično sastati. Najavljeno je i da će Bajden pre sutrašnjeg povratka u Vašington razgovarati s italijanskim premijerom Mateom Rencijem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: