Snizite holesterol bez lekova

Postoji pet načina da vam nivo masnoća u krvi bude u optimalnim, preporučenim granicama. Pažljivo birajte namirnice, smanjite telesnu težinu, krećite se nedeljno oko 150 minuta i uzimajte suplemente u dogovoru s lekarom.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 28.04.2016.

08:18

Snizite holesterol bez lekova
Foto: Thinkstock

Nivo holesterola može da se održava u preporučenim granicama i bez upotrebe lekova, ako se pridržavate preporuka koje su uopšteno savetuju za zdrav životni stil. Jedino je jelovnik, koji se savetuje u slučaju povišenih masnoća, malo specifičan.

Naime, na nivo holesterola znatno utiče sve ono što jedete. Spisak namirnica koje treba ograničiti uglavnom je svima dobro poznat. Na prvom mestu to su žumanca, iznutrice, punomasno mleko i masti.

1. JELOVNIK

Izbegavajte pržena jela, masti, masna mesa, punomasne mlečne proizvode, keks, čips, slatkiše. Takođe, treba ograničiti unos alkohola, a stručnjaci dozvoljavaju samo čašu vina dnevno. Na holesterol loše utiče i pušenje, jer doprinosi procesu taloženja masnoća na zidove krvnih sudova - aterosklerozi.

2. REDUKCIJA TELESNE TEŽINE

Ukoliko imate višak kilograma, nivo masnoća ćete lako vratiti u poželjne granice ako oslabite. Proces mršavljenja, istovremeno, pozitivno utiče na poboljšanje odnosa između dobrog i lošeg holesterola. Čak i mali gubitak telesne težine imaće veoma pozitivan efekat. Recimo, ako oslabite od tri do pet kilograma, pri sledećem vađenju krvi analize holesterola će biti znatno bolje.

3. KREĆITE SE

Kako bi masnoće u krvi bile u preporučenom opsegu, trebalo bi za fizičku aktivnost da odvojite od 30 do 60 minuta dnevno, ali ne morate vežbe da uradite "u komadu", već više puta tokom dana po 10 minuta. Preporuka je da se nedeljno bavite sportom ukupno oko 150 minuta.

4. SUPLEMENTI

Mada ne postoje naučni dokazi da suplementi mogu da regulišu nivo holesterola, neki, ipak, kažu stručnjaci, mogu da pomognu da se smanje masnoće u krvi. Nemojte ih uzimati bez konsultacije s lekarom, kako bi se izbegla mogućnost interakcije s nekim od lekova koje već uzimate. Pored ovsenih pahuljica, nivo holesterola može da se reguliše i redovnijom primenom psilijuma ili ječma. Preporučuju se i ekstrakt iz artičoke, zeleni čaj, riblje ulje, nijacin i proteini iz soje. Efikasno sredstvo su i lanene semenke, kao i beli luk.

5. KONTROLA

Ukoliko uz pomenute metode niste uspeli da "ukrotite" nivo holesterola, obratite se za pomoć lekaru. Dugotrajno povećanje masnoća u krvi doprinosi razvoju kardiovaskularnih bolesti, a najteže - infarkt srca i mozga - mogu da imaju čak i fatalan ishod. Pored statina, za lečenje holesterola koriste se i derivati firbinske kiseline i mnogi drugi lekovi.

izvor: novosti

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: