Svetski dan zdravlja u znaku borbe protiv dijabetesa

Sutra se obeležava Svetski dan zdravlja. Ove godine on će biti posvećen šećernoj bolesti. Na manifestaciji koja će biti izvedena pod sloganom „Pobedi dijabetes” biće uključene brojne zdravstveno-promotivne i preventivne akcije u zdravstvenim ustanovama na teritoriji Beograda.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Sreda, 06.04.2016.

10:25

Svetski dan zdravlja u znaku borbe protiv dijabetesa

Kako bi svoje sugrađane podstakao da čuvaju svoje zdravlje, Grad Beograd podržao je aktivnosti povodom Svetskog dana zdravlja, koje pored Gradskog zavoda za javno zdravlje, organizuju i Udruženje za borbu protiv dijabetesa grada Beograda „Plavi krug”, Crveni krst Novog Beograda, Dom zdravlja „Novi Beograd”, Udruženje studenata medicine (IFMSA Srbija) i Nacionalna asocijacija studenata farmacije.

Pomoćnica gradonačelnika Irena Vujović je tim povodom izjavila da će građani sutra na prostoru ispred upravne zgrade opštine Novi Beograd moći da razgovaraju sa zdravstvenim radnicima Doma zdravlja „Novi Beograd”, dobiju stručne savete i odgovarajući promotivni materijal.

"Na štandovima učesnika posetioci će, pored dobijanja saveta i zdravstveno-edukativnog i promotivnog materijala, moći i da izmere vrednosti šećera u krvi, krvni pritisak, indeks telesne mase i procene svoj rizik za pojavu dijabetesa tip 2. Studenti medicine okupljeni na projektu 'Pronađi meru' posetiocima će proveravati indeks telesne mase i davaće savete o važnosti balansirane ishrane i fizičke aktivnosti", rekla je Vujovićeva, preneo je Beoinfo.

U Srbiji oko 470.000 osoba živi sadijabetesom, a ako se tome doda još 40 odsto obolelih kod kojih dijabetes još nije otkriven, ukupan broj obolelih od šećerne bolesti u Srbiji procenjuje se na 760.000. Veliki broj osoba s dijabetesom ne zna da ima ovu bolest, a otkriva je slučajno kada već postoje komplikacije, kao što su bolesti srca i krvnih sudova, bubrega, oka ili nervnog sistema.

Prema dostupnim podacima o prijavi bolesti koje su od većeg javno-zdravstvenog značaja, u Beogradu je oko 100.000 osoba obolelo od ove bolesti. U obeležavanje Svetskog dana zdravlja uključili su se i Gradski zavod za kožne i venerične bolesti i Dom zdravlja „Savski venac” svojim programima, pa pozivamo sve zainteresovane sugrađane da iskoriste mogućnost i urade besplatan pregled mladeža - dermoskopiju u ovim ustanovama danas od 14 do 20 časova, navela je Vujovićeva.

"Pronađi meru": Besplatni saveti i merenje krvnog pritiska u Nišu

Udruženje „Lekar Info“ u saradnji sa studentima medicine i nutricionistima okupljenim oko projekta „Pronađi meru“ organizovaće u četvrtak (7. april) od 10 do 18 časova u TC „Forum“ u Nišu besplatno merenje krvnog pritiska i indeksa telesne mase, a građani koji posete ovaj događaj imaće priliku da dobiju korisne infornacije o kalorijama, važnosti izbalansirane ishrane i fizičke aktivnosti.

Takođe, svi oni koji se rekreativno bave sportom moći će da dobiju korisne savete o efikasnom korigovanju ishrane radi postizanja što boljih sportskih rezultata.

Udruženje „Lekar Info“ osnovano je 2011. godine, u želji da se poveća svest o zdravstvenoj zaštiti, promoviše zdravstveno obrazovanje i kultura. Uduženje su osnovali lekari okupljeni oko ideje da je prevencija najbitnija u zaštiti i očuvanju zdravlja, a da bi se približili stanovništvu kerirali su veb-portal "Lekar Info“ koji za cilj ima pokretanje stanovništva da razmišlja o prevenciji, a ne o lečenju bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: