Počinje imunizacija protiv izazivača raka grlića materice

Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) koji izaziva rak grlića materice, od danas je dostupna u Srbiji, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Zdravlje

Izvor: Beta

Petak, 25.03.2016.

10:58

Počinje imunizacija protiv izazivača raka grlića materice
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Humani papiloma virus je odgovoran za gotovo sve slučajeve raka grlića materice, a prema podacima Batuta, svake godine se u proseku registruju 1.244 novoobolele žene, a 482 izgube život od te vrste raka.

Na osnovu procena Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) i Evropske mreže registara za rak (ENCR), Srbija se i dalje nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama obolevanja i umiranja od raka grlića materice.

Humani papiloma virus je takođe odgovoran za više od 90 odsto slučajeva raka završnog dela debelog creva, 71 odsto slučajeva raka genitalnih organa kod oba pola i za 72 odsto slučajeva raka usne duplje i ždrela, piše u saopštenju.

Iz Batuta navode da je od danas vakcina dostupna u okruzima i opštinama u Srbiji koje su imale visok odziv na organizovani skrining na rak grlića materice i u okruzima u kojima je zabeležena visoka stopa obolevanja od bolesti izazvanih humanim papiloma virusom.

Vakcina protiv HPV virusa dostupna je u beogradskim domovima zdravlja Novi Beograd, Palilula, Voždovac i Savski venac, kao i u domovima zdravlja Kragujevac, Kikinda i Požarevac.

U saopštenju je navedeno da je preporuka da vakcinu prime deca oba pola uzrasta od 9 do 13 godina, a mogu je primiti i adolescenti starijeg uzrasta.

Organizovani programi vakcinacije protiv humanog papiloma virusa sprovode se od 2008. godine u 19 zemalja Evropske unije, dok je u preostalim zemljama članicama taj postupak u toku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: