Srbija uvodi savremenu terapiju za hepatitis C

Pacijenti će uskoro moci da se leče bez leka interferona, koji ima razne neželjene efekte. Nova terapija je gotovo 100 odsto uspešna u lečenju ovog oboljenja jetre.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 20.03.2016.

20:53

Srbija uvodi savremenu terapiju za hepatitis C
Foto: thinkstock

Da li će hepapitis C ubuduće biti potpuno pod kontrolom i izlečiv? Novi lekovi sada imaju uspešnost u lečenju u 98 odsto slučajeva. To je veoma dobra vest za sve pacijente i u Srbiji koji do sada nisu uspeli da se izleče interferonom.

Prof. dr Branko Brmbolić sa Infektivne klinike kaže:

“Poslednjih godina je prava revolucija u lečenju virusnih bolesti, a 21. vek će biti vek antivirusne terapije. Trenutno postoji osam do 10 reistrovanih lekova, ali oni su još uvek jako skupi, tako da ni mnogo bogatije zemlje ne mogu da izdrže troškove lečenja i oni se sad modifikuju, odnosno prave se racionalni programi i nacionalni vodiči za terapiju.”

Berislav Vekić iz Ministartssa zdravlja kaže:

“Radi se o interferon fri terapiji. Po procenama i statističkim podacima kojima mi raspolažemo, imamo oko 1800 pacijenata koji bi zahtevali da dobiju novu, savremenu, hepapitis C terapiju.”

U Srbiji ne postoji nacinalni registar, pa se često samo nagađa koliko tačno ima obolelih od hepatitisa C, ali prema nekim procenama, u Srbiji ima od 60.000 do 80.000 obolelih. Upravo zbog toga, Ministarstvo zdravlja je formiralo radnu grupu, koja je zadužena da izradi jedan vodič za kontrolu virusnih hepatitisa u Srbiji.

Hepatitis C dugo godina ne daje nikakve simptome iako progresivno narušava funkciju jetre. Zaražena osoba ima blage, nespecifične simptome. Virus se otkriva ili slučajno ili kada je bolest već uznapredovala do ciroze ili karcinoma, pa su tada simptomi vidljivi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: