“Homeopatija leči 0 od 68 bolesti”

Profesor Pol Glešiju, vodeći naučnik Univerziteta “Bond”, proglasio je lečenje homeopatskim lekovima “terapeutskim ćorsokakom” i zaključio da tretmani takve vrste nisu ništa efikasniji od placeba.

Zdravlje

Izvor: Independent

Ponedeljak, 22.02.2016.

11:55

“Homeopatija leči 0 od 68 bolesti”
Foto: Thinkstock

U studiji naučnog tima koji je predvodio Glešiju, a sastavio ga je australijski Nacionalni savet za zdravlje i medicinska istraživanja, analizirani su podaci 176 različitih istraživanja tokom kojih su korišćeni homeopatski lekovi kako bi se utvrdila njihova delotvornost.

U 57 sistematskih naučnih pregleda razmatran je uticaj homeopatskih lekova na 68 različitih zdravstvenih stanja, i nije pronađen nijedan dokaz da su lekovi takve vrste efikasniji u lečenju bolesti od placebo uzoraka ili bilo kojih drugih lekova, piše "Independent".

Homeopatija, vrsta alternativne medicine, bazira se na ideji da pojedine supstance, rastvorene u vodi, mogu izlečiti određene zdravstvene probleme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: