Prva u svetu: U Holandiji osnovana banka izmeta

U Holandiji je osnovana banka izmeta kako bi se olakšale transplantacije zdrave bakterijske flore i pomoglo pacijentima s hroničnim bolestima creva, objasnio je profesor univerziteta koji je pokrenuo taj projekat, prenosi AFP.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 13.02.2016.

21:45

Prva u svetu: U Holandiji osnovana banka izmeta
Foto: Thinkstock

"Naša banka olakšaće lekarima i bolnicama u zemlji transplantacije zdrave baketrijske flore", objasnio je Ed Kujiper, profesor mikrobiologije na Univerzitetu u Lajdenu, na zapadu Holandije.

Taj univerzitet je osnovao holandsku banku izmeta, koja će skupljati, obrađivati i distribuirati sve što je potrebno za presađivanje flore.

"Ta procedura je često jedino rešenje za osobe koje pate do hronične infekcije creva i imaju Clostridiu difficile, bakteriju koja se nekada razvija nakon lečenja antibioticima", kaže Kujiper.

Neki antibiotici uništavaju normalnu crevnu floru, što toj bakteriji omogućava širenje, kaže pofesor. Presađivanje crevne flore omogućava transplantaciju zdrave bakterijske flore koja se širi crevima.

Prema podacima univerziteta, u Holandiji se godišnje beleži oko 3000 slučajeva. Oko pet odsto tih slučajeva postaju hronična stanja. U toj zemlji se svakog meseca obavi između 3 i 4 presađivanja crevne flore.

U nekim slučajevima infekcija može da bude smrtonosna nakon teških proliva, upale debelog creva i prsnuća creva.

Donatori moraju da budu zdravi, ne previše gojazni niti premršavi, i imaju dobru crevnu floru, objašnjava Kujiper. Njihovi prilozi se ne plaćaju i ostaju anonimni.

Banka izmeta trebalo bi da omogući i naučna istraživanja drugih bolesti creva, poput Kronove bolesti.

Profesor žali što davanje izmeta još nije prihvaćeno u podjednakoj meri kao davanje krvi i dodaje da je to pitanje navike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: