E-cigarete su opasne za trudnice kao i običan duvan

Korišćenje elektronskih cigareta u trudnoći za nerođene bebe može da predstavlja jednaku opasnost kao i običan duvan, iako veliki broj trudnica elektronske cigarete koristi kao "zdraviju" zamenu za duvan.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 12.02.2016.

19:10

E-cigarete su opasne za trudnice kao i običan duvan
Foto: Thinkstock

Iako je trudnicama preporučeno da prestanu da puše cigarete, mnogi smatraju da su elektronske cigarete "zdravija" zamena za klasične cigarete i duvan.

Međutim, ustanovljeno je da hemikalije prisutne u pari koju proizvode elektronske cigarete mogu biti izuzetno opasne u trudnoći i odraziti se na zdravlje beba.

Profesor Džudit Zelikof sa Univerziteta Njujork smatra da elektronske cigarete nisu nužno manje opasne od klasičnih. Taj zaključak je iznesen nakon laboratorijske analize na miševima, gde su ustanovljeni zastoji u razvoju mozga kod miševa u odnosu na one koji nisu bili izloženi hemikalijama iz pare elektronskih cigareta.

Efekti su bili još izraženiji kada se izdvojio nikotin iz pare, što znači da dodatne hemikalije koje se nalaze u pari elektronske cigarete mogu znatno ugroziti razvoj fetusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: