Spontani preti u prvom tromesečju

Uzroci pobačaja mogu da budu različiti - od anomalija do infekcija. Bakterijska vaginoza, koju ima svaka peta trudnica, može da prouzrokuje gubitak ploda

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 10.02.2016.

08:18

Spontani preti u prvom tromesečju
Foto: thinkstock

Spontani pobačaji najčešće se dešavaju u prvih 10 do 12 nedelja trudnoće i tada se na redovnom ultrazvučnom pregledu konstatuje da je embrionu prestalo da kuca srce. Ipak, u više od 60 odsto slučajeva, pre spontanih pobačaja javlja se krvarenje različitog intenziteta. To, međutim, ne treba da zabrinjava sve trudnice, jer 30 do 40 odsto uspešno završenih trudnoća prati krvarenje u prvom trimestru.

Oko 60 odsto pobačaja dešava se zbog nekih genetskih nepravilnosti i/ili loše deobe embriona. Drugi razlozi spontanog gubitka trudnoće mogu da budu anomalije uterusa, prethodne operacije, posebno konizacije ili amputacije grlića materice, a ne tako retko i infekcije različitim mikroorganizmima.

Bakterijska vaginoza je, recimo, najučestalija vaginalna infekcija, koju ima gotovo svaka peta žena u nekom trenutku trudnoće. Može da prouzrokuje prevremeni porođaj, rođenje bebe nedovoljne telesne težine, a neke studije su potvrdile povezanost bakterijske vaginoze i pobačaja u drugom tromesečju trudnoće.

Gubitak ploda mogu da izazovu i različita sistemska, a najčešće hronična oboljenja majke, kao što su neregulisani dijabetes, poremećaji hormona štitaste žlezde, teški oblici neregulisane hipertenzije. I teške urinarne infekcije mogu da izazovu prevremene kontrakcije, pobačaj ili prevremeni porođaj.

- Spontani pobačaj može da izazove i akutna infekcija i loše opšte stanje majke, alkohol, pušenje, uzimanje droga, povrede i slično - kaže profesor dr Ana Mitrović Jovanović, načelnik Dnevne bolnice GAK "Narodni front". - Svaka trudnica kada primeti znakove krvarenja u trudnoći, ili bolove u maloj karlici, krstima ili preponama, treba da se javi ginekologu.

U prvom trimestru trudnici koja ima neke od simptoma pretećeg spontanog pobačaja lekar propisuje terapiju prirodnim progesteronom, uz savet da miruje i da nema seksualne odnose dok se stanje ne stabilizuje. Kod veće trudnoće lekar može da propiše i druge lekove za sprečavanje kontrakcija uterusa.

- Ako spontani pobačaj ne možemo da zaustavimo, mora da se uradi revizija materice, da bi se odstranilo zaostalo tkivo - objašnjava dr Mitrović Jovanović. - Intervencija se obavlja u kratkotrajnoj anesteziji i propisuje se antibiotska terapija. Uglavnom se ne javljaju komplikacije, ali nekada i uz antibiotik može da se razvije infekcija, teže upale male karlice, sepsa, povreda organa male karlice.

Posle spontanog pobačaja koji se desi u prvom trimestru, ženi se savetuje da nakon druge menstruacije uradi osnovne analize, ultrazvučni pregled, kolposkopiju, Papa test (ako nije rađen u poslednjih godinu dana) i mikrobiološki pregled cervikalnog i vaginalnog brisa. Treba uraditi i bris na hlamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu.

- Testiranje na trombofilije i imunološke uzroke pobačaja ne treba raditi posle prvog spontanog pobačaja, osim ako postoji lična ili porodična anamneza - savetuje dr Mitrović Jovanović. - Ako su svi nalazi uredni, može da se planira nova trudnoća nakon tri do šest meseci od spontanog pobačaja.

izvor: novosti

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: