Šta se dešava sa telom kada pijete gazirane sokove? (VIDEO)

Koliko ste puta čuli da gazirani sokovi nisu dobri za vas? Sigurno bezbroj puta! Međutim, šta se zaista dešava vašem telu kada pijete samo gazirano? Pre par dana izašao je i video koji na veoma slikovit način prikazuje koliko su gazirani sokovi štetni.

Zdravlje

Izvor: Index

Ponedeljak, 08.02.2016.

11:50

Šta se dešava sa telom kada pijete gazirane sokove? (VIDEO)
Foto: Thinkstock

Već sa prvim gutljajem kiselina nagriza zubnu gleđ, i tako se bakterije brže skupljaju i vremenom se stvara karijes. Međutim, to je tek početak. U samo jednoj limenci gaziranog napitka nalazi se 46 grama šećera, tako receptori na jeziku signaliziraju ukus slatkog i šalju poruku mozgu gde se nalazi i centar za nagrade - mozak to signalizuje kao nešto dobro i zato traži svoju novu dozu. Tako se javlja zavisnost od slatkog.

Samo za primer, ukoliko pijete nedelju dana gazirane sokove umesto vode, tada ćete u telo uneti dodatnih 5. 430 kalorija uz svu hranu koju redovno uzimate - naravno, razlika će se primetiti i na vagi pa nije ni čudno što su upravo gazirani sokovi jedan od glavnih krivaca za gojaznost u Americi.

Velika količina šećera opasna je za normalni rad organizma pa može doći do poremećaja rada insulina, što na kraju dovodi do dijabetesa. Gazirani sokovi ubrzavaju i starenje, a ako niste znali, njihova štetnost upoređuje se sa pušenjem narkotika.

Zato razmislite dva puta pre nego što posegnete za tom drugom limenkom gaziranog pića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: