Suze i smeh kao lek

Dok se smejemo, broj otkucaja srca se smanjuje, pritisak opada, telo se opušta. Suze su takođe važne za postizanje duševne ravnoteže, jer se plakanjem u stresnim situacijama organizam oslobađa napetosti, pišu Večernje novosti.

Z. O. J.
Podeli

Glasan smeh u trajanju od deset do petnaest minuta u toku dana jednako je delotvoran kao i 45 minuta terapeutskog opuštanja. Dok se smejemo, broj otkucaja srca se smanjuje, pritisak opada, telo se opušta, a za četvrt časa smehotresnog rapoloženja, u zavisnosti od intenziteta, organizam potroši od deset do četrdeset kalorija, ustanovili su nemački naučnici.

Oni su, takođe, potvrdili da je smeh zaista "zarazan", a otkrili su i način na koji se prenosi. Slušanje smeha i drugih pozitivnih zvukova, zapravo, stvara nadražaj u predelu mozga, koji se, inače, aktivira kada se smejemo.

Suze su takođe važne za postizanje duševne ravnoteže. Plakanjem u stresnim situacijama organizam se oslobađa napetosti i opušta se. Na taj način smanjuje se količina negativnih hormona u telu i ponovno uspostavlja ravnoteža. Zato se nikako ne treba uzdržavati ukoliko se pojavi potreba za plakanjem.

Delovanjem hormona, plač i smeh dovode do olakšanja i odvraćaju pažnju od ljutnje, krivice, stresa i drugih negativnih stanja. Budući da se smanjuje nivo kortizola, epinefrina i dopamina, osoba ulazi u antidepresivno i smireno stanje. Dodajmo na kraju da smeh jača imunitet i na taj način nekada, možda i bolje od raznih lekovitih preparata, štiti organizam od bolesti i pomaže mu da se brže oporavi.

Izvor: novosti.rs

Vesti

U Evropi očevi na porođaju, u Srbiji sa kumom u kafani

Da ste Švajcarac ili da se odlučite da porodicu osnujete u Švajcarskoj, u državnoj bolnici biste imali tretman kao na privatnoj klinici, budući otac bi mogao da bira da li želi da prisustvuje porođaju, a kada beba dođe nas svet, sve obaveze oko nje delio bi sa suprugom, nakon što detaljne instrukcije dobije od babice.

Vesti četvrtak 23.11. 09:30 Komentara: 97

Zbog čega nije dobro da jedete sami?

Samaca je na svetu sve više. Osim što nemaju ništa bolji seksualni život od onih u vezama, prema rezultatima niza recentnih istraživanja, kod samca postoji još jedan veliki problem - ishrana.

Vesti četvrtak 23.11. 08:20 Komentara: 3

Otkriven gen koji uzrokuje ubrzano starenje kod dece

Grupa slovenačkih naučnika, sa Kliničkog instituta za medicinsku genetiku u Ljubljani, u saradnji sa još 12 istraživača iz drugih država, otkrila je ljudski gen koji izaziva progeriju ili sindrom ubrzanog starenja, vrlo redak poremećaj koji se javlja kod tek rođene dece i rezultira ubrzanim starenjem i preuranjenom smrću.

Vesti sreda 22.11. 20:02 Komentara: 7
strana 1 od 1991 idi na stranu