Kompanija iz Londona izumela “meso za sprečavanje mamurluka”

Viktorijanci su se polivali hladnom vodom, američki starosedeoci lizali sopstveni znoj, dok su Egipćani bacali čini na pivo kako bi sprečili mamurluk. Nedavno je kao rešenje ponuđena – kobasica.

Zdravlje

Izvor: Independent

Nedelja, 29.11.2015.

21:15

Default images
Foto: Thinkstock

Praznična sezona se bliži, a opšte je poznato da kompanije koje nude lekove protiv mamurluka zarađuju milijarde, pa ne čudi što mnogi u poslednje vreme pokušavaju da pronađu nove i što primamljivije načine da zarade na jednoj od najbolnijih vrsta glavobolja.

Jedan od poslednjih magičnih lekova koji se tako na policama našao je – kobasica. “Serious Pig”, kompanija za proizvodnju mesa sa sedištem u Pekamu, tvrdi da je proizvela ‘prvu mesnu poslasticu na svetu koja sprečava mamurluk’.

Prema navodima kompanije, “ovo meso je potrebno jesti tokom ispijanja alkohola, kako biste sprečili pojavu mamurluka sutradan”, a njegovo dejstvo protiv mučnine i vrtoglavice ukazuje na to da svakako nije u pitanju običan proizvod.

Međutim, lekari navode da, uprkos tome što je dobra ideja piti punog stomaka, ima i zdravijih načina za lečenje mamurluka.
Foto: Thinkstock
“Jedan deo simptoma vezanih za mamurluk potiče od upalnih procesa koji se odvijaju u organizmu – u pitanju je odgovor našeg tela na velike količine unetog alkohola. Antioksidansi, vitamini minerali mogu zaštititi naše ćelije od oštećenja, pa čak i zaštiti nas od upale. Međutim, za sada nema dokaza da sprečavaju mamurluk”, navodi doktor Šarlot Stirling-Rid, član britanske Asocijacije za ishranu.

Brojni proizvodi farmaceutskih kompanija svakako nisu poželjni jer “ne mogu učiniti ništa više od onoga što biste dobili kada biste popili malo vode, pojeli neku svežu voćku i pojeli par suvih krekera”, ističe doktorka.

“Ipak, ultimativni, najbolji način da sprečite mamurluk je prilično jednostavan – nemojte piti alkohol”, zaključuje Stirling-Rid.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: