Opasan nedostatak hranljivih materija

Gastroenterologija: U slučajevima uznapredovale malapsorpcije dolazi do znatnog manjka minerala i vitamina, a nedostatak kalcijuma može da dovede do osteoporoze i do pojave grčeva, pišu "Večernje novosti".

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.11.2015.

08:25

Default images
Foto: Thinkstock

Dugotrajni prolivi, masne stolice, mučnina, povraćanje, bol u stomaku i gubitak na težine mogu da ukažu na poremećaj apsorpcije hranljivih materija - malapsorpciju. Zbog ovog poremećaja dolazi do gubitka belančevina, masti, ugljenih hidrata i tečnosti iz organizma.

Može da nastane zbog manjka enzima pankreasa ili nedostatka žučnih kiselina kao posledice hroničnih oboljenja gušterače i jetre. I hronične promene na sluznici, kao što su Kronova bolest, amiloidoza i celijaklija, mogu da otežaju apsorpciju hranljivih materija iz hrane. Infekcije virusima, bakterijama, gljivicama, parazitima, stanja sa poremećenim imunološkim sistemom kao što je recimo sida, dugotrajna primena antibiotika, korišćenje citostatika, zračna terapija, takođe mogu da poremete proces iskorišćavanja belančevina, masti i ugljenih hidrata iz hrane.

- Ukoliko se pojedine hranljive materije nedovoljno vare i nedovoljno apsorbuju kroz zid creva, javiće se njihov manjak u organizmu - kaže dr Miodrag Slović, gastroeneterolog KBC Zemun. - Kod većine bolesnika malapsorpcija uzrokuje pojavu dugotrajnog proliva. U slučajevima kada postoji poremećaj u varenju i apsorpciji samo jedne hranljive materije, što je veoma retko, u stolici se pretežno nalazi samo taj nutrijens. Zbog vidljivog gubitka masti stolice su masne, lepljive i blede poput paste.

Kod lakših i početnih oblika malapsorpcije, pored proliva, ispoljavaju se mučnine i povraćanje, bol i nadimanje stomaka, neraspoloženje, depresija, a kasnije i gubitak na težini.

- Pregledom se mogu uočiti neznatne promene ili jedan ili više znakova bolesti - ističe dr Slović. - Koža može da bude bleda i istanjena, kosa krta i suva, batičasti prsti na rukama (povećanje vrhova prstiju) i istanjeni, atrofični mišići. Dugotrajna malapsorpcija dovodi do gubitka težine, masnog tkiva i skeletnih mišića uprkos adekvatnoj količini uzete hrane. Javljaju se otoci na ekstremitetima, a dolazi i do smanjenja seksualnih polnih karakteristika i neuroloških promena. U slučajevima uznapredovale malapsorpcije dolazi do znatnog manjka minerala i vitamina. Nedostatak kalcijuma može da dovede do osteoporoze i do pojave grčeva.

Poremećaj se dijagnostikuje rutinskim pregledima. Doktor Slović kaže da se određuju krvna slika, proteini (albumini), kalcijum, magnezijum i enzimi koji ukazuju na oštećenje jetre. Radi se pregled stolice na bakterije, viruse, parazite, gljivice i na prisustvo masti. U mokraći se analiziraju biohemijski i mikrobiloški parametri.

- Kod nekih osoba moraju da se urade dodatno testovi tolerancije na hranu (disaharide i oligosaharide), a d-ksiloza test razlikuje bolesti pankreasa od bolesti tankog creva - napominje dr Slović. - Mogu da se rade i testovi za utvrđivanje koeficijenta apsorpcije masti, koncentracija vitamina B12, gvožđa i folata u serumu, kao i ultrazvuk jetre, žučnih vodova i pankreasa. Ukoliko prethodne analize nisu dovoljne, rade se testovi na metaboličke bolesti i endoskopska ispitivanja - gastroduodenoskopija i kolonoskopija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: