Za 25 dana 36 operacija gama nožem

Za 25 dana rada Nacionalnog centra za gama nož, uspešno je obavljeno 36 intervencija, pa je gotovo izvesno da će planovi nadležnih, da do kraja godine bude tretirano 50 pacijenata, biti premašeni.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Nedelja, 29.11.2015.

12:54

Default images
Foto: Tanjug

Veliko je i interesovanje pacijenata iz inostranstva, do sada je stiglo 28 zahteva, među njima i iz Indije, a cena za strane pacijente, prema rečima ministra zdravlja Zlatibora Lončara, biće 3.000 evra.

Inače, troškove intervencije za pacijente u Srbiji snosi RFZO. "Svi tretirani pacijenti su dobro podneli tretman, odmah potom otišli kućama. Već sada imamo 28 zahteva iz inostranstva, da njihovi pacineti dođu ovde da budu tretirani na gama nožu', rekao je Lončar Tanjugu, navodeći da je cena od 3.000 evra najjeftinija u regionu i mnogo jeftinija nego u SAD ili nekim drugim zemljama.

"Gama nož nam služi na ponos i nadam se da će do Nove godine više nego duplo pacijenata od očekivanog broja proći tretman, odnosno da će ih biti više od 100", rekao je Lončar.

Koliko je gama nož značajan za srpsko zdravstvo, ministar je ilustrovao primerom da je za prve dve nedelje više od 24 pacijenata bilo na tretmanu, a da je ranije za isti broj pacijenata bilo potrebno više od dva meseca da odu u Tursku na intervenciju, i naravno, mnogo više novca.

Lončar je ponovio da je cilj vlade i ministarstva da Srbija postane lider u regionu u zdravstvu. "Kada država omogući i stvori uslove, onda je korektno da se svi potrudimo da to iskoristimo i da kapacitete upotrebimo na najbolji mogući način, pomažući i našim i građanima iz okruženja", rekao je ministar.

Na gama nož i veliki broj do sada obavljenih intervencija ponosni su i u samom Centru, u kojem sve od sebe daje tim od 15 ljudi, na čijem je čelu profesorka Danica Grujičić, načelnica Neuroonkologije Klinike za neurohirurgiju KCS.

"Vrlo smo ponosni, radimo punom parom, svi naši lekari, fizičari, radioterapeuti, neurohirurzi, tehničari su se ispostavili kao vrlo dobri, pametni i sposobni, tako da svi oni koji su se brinuli ko će raditi na gama nožu nemaju razloga za brigu”, rekla je Grujičić Tanjugu. Kako je rekla, intervencije se obavljaju bez problema, a eventualne komplikacije, poput epileptičnih napada, rešavaju se u hodu, i pacijenti se ne ne odlažu.

"Naš Centar je 348. otvoren u svetu, a prvi u regionu koji je prve nedelje uradio više od pet intervencija. Prve nedelje smo uradili 11 i istim tempom nastavljamo", rekla je Grujičić. Cena od 3.000 evra je, kako kaže, pristupačna i najjeftinija u regionu, i dodaje da će cena možda biti i niža, u zavisnosti od broja zainteresovanih pacijenata, jer je cilj da što više ljudi dođe na gama nož.

"Ovo je definitivno bila dobra investicija", istakla je profeskorka i zahvalila se Kontroli letenja Srbije i Crne Gore, od koje je potekla inicijativa za nabavku aparata i koja je bila jedini donator, kao i resornom ministarstvu.

Intervencija gama nožem je potpuno neinvanzivna metoda i tu nije reč ni o kakvom nožu, već o aparatatu koji zrači i omogućava tretiranje metastaza na mozgu, bez otvaranja glave.

"To je aparat koji zamenjuje hiruršku intervenciju za promene koje su teško dostupne. Zračenje se vrši iz svih mogućin uglova, precizno, ne pogađa se okolno tkivo, odnosno tretira se samo ono što je potrebno”, objasnio je jedan od članova lekarskog tima, Koča Čičarević.

Samo zračenje traje 17 minuta, u nekoliko faza, a trajanje intervencije zavisi od broja promena na mozgu i njihove veličine. Tokom same intervencije, lekari su sa pacijentom, koji se nalazi u posebnoj prostoriji povezani video i audio komunikacijom, a ubrzo nakon tretmana pacijent odlazi kući.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: