Da li je Kolumbo kriv za širenje sifilisa?

Naučnici su dugo smatrali da je sifilis u Evropu doneo Kristifor Kolumbo, tako što su se njegovi saputnici u Americi krajem 15. veka zarazili tom bolešću i preneli je na Evropljane.

Zdravlje

Izvor: Newser

Nedelja, 29.11.2015.

10:53

Default images
Kolumbo lomi jaje, Vilijam Hogart, 1752. (Foto: Wikimedia Commons)

Prva registrovana epidemija sifilisa dogodila se u Napulju 1495, samo nekoliko godina nakon Kolumbovog povratka iz Novog sveta, pa je to uglavnom bio razlog za rakve pretpostavke.

Međutim, otkrića objavljena ovog meseca u “Journal of Biological and Clinical Anthropology” stručnom časopisu pokazao ukazuju na suprotno.

Istraživači Medicinskog univerziteta u Beču otkrili su dokaze kongenitalnog sifilisa na skeletima iz Austrije koji potiču iz 1320. godine, više od 170 godina pre nego što je Kolumbo zaplovio.

Kongenitalni sifilis je oblik bolesti koja se prenosi s majke na dete. Zubi skeleta ekshumiranih u Sankt Peltenu u Austriji pokazivali su znakove bolesti, uključujući i takozvane Hačinsonove zube (dentalna anomalija koja predstavlja duboke useke na prednjim sekutićima).

Dalja ispitivanja trebalo bi da potvrde ova otkrića.

Sifilis je opasna polno prenosiva bolest koja može izazvati oštećenje organa, pa čak i smrt ukoliko se ne leči.

Danas od ove bolesti pati 36 miliona ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: