Pušenje uništava pamćenje

Da je pušenje loše za zdravlje poznato je još odavno, ali sada naučnici tvrde da ono negativno utiče i na pamćenje.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.11.2015.

09:26

Default images
Foto: Thinkstock

Dosad je utvrđeno da duvan uništava pluća, srce i ten i podstiče razvoj pojedinih vrsta kancera i kardiovaskularnih patologija.

Izgleda, međutim, da ozbiljno napada i mozak, pre svega tako što oštećuje pamćenje. Istraživači sa Univerziteta u Edinburgu ustanovili su da postoji direktna veza između pušenja i promena u mozgu.

Tokom starenja dolazi do postepene erozije spoljnih slojeva mozga, proces akoji se znatno ubrzava pod dejstvom duvana. Pogođene zone nalaze se u delu mozga zaduženog za pamćenje, pažnju i koncentraciju.

Ovi nalazi, koji se temelje na osnovu skeniranja mozga 500 osoba prosečne starosti 75 godina, mogli bi da potvrde teoriju po kojoj pušenje podstiče degenerativne procese u mozgu. Naime, mozak pušača je bio daleko "tanji" od mozga nepušača, ali i od osoba koje su ostavile pušenje.

Rezultati studije, objavljene u časopisu Molecular Psychiatry Journal, ukazuju, takođe, da odustajanje od pušenja ima neposredne pozitivne posledice po mozak. Proces ozdravljenja moždanog tkiva vidljiv je samo nekoliko sedmica nakon prestanka pušenja, napominju lekari.

Oni podsećaju da ova loša navika povećava rizike od demencije, ali ističu da se proces lako može obrnuti - dovoljno je ostaviti duvan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: