Popodnevna dremka blagotvorno deluje na pamćenje

Mala dremka u toku dana pozitivno deluje na pamćenje jer pospešuje naše kognitivne sposobnosti, tvrde švajcarski naučnici.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.10.2015.

18:17

Default images
Foto: Thinkstock

Kratki san tokom dana je nešto što ljudi najčešće praktikuju vikendom, a što ne bi bilo na odmet da čine i tokom nedelje, pod uslovom da za to imaju vremena.

Studija istraživača sa Univerziteta u Ženevi, objavljena u časopisu eLife, pokazala je da ta mala pauza ima posebno blagotvorno dejstvo na memoriju.

Naime, sijesta nam omogućuje da trajno zabeležimo u mozgu informacije koje smo prethodno prikupili.

Da bi proučili delovanje dremke na naš mozak, švajcarski stručnjaci su posmatrali reakcije 31 volontera podeljenih u dve grupe.

Prvoj grupi je dozvoljeno da odspava 90 minuta u toku dana, dok je druga morala da ostane budna.

Kasnije, na testovima memorije, volonteri koji su imali priliku za dremku pokazali su ne samo bolje rezultate od onih kojima nije bilo dozvoljeno da se odmaraju, već su bili i mnogo sigurniji u davanju odgovora.

Skeniranjem mozga učesnika studije tokom sijeste ustanovljena je veća aktivnost u hipokampusu, strukturi smeštenoj duboko u mozgu, u kojoj se kratkoročna sećanja pretvaraju u dugoročna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: