Bebe rođene u letnjim mesecima su zdravije

Novo istraživanje sprovedeno na univerzitetu Kembridž otkrilo je da bebe koje su rođene u letnjim mesecima imaju veće šanse da na rođenju budu teže, a da kasnije kao odrasle osobe budu visoke i generalno zdravije.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 13.10.2015.

14:07

Default images
Foto: Thinkstock

Istraživači Medicinskog istraživačkog centra za epidemiologiju su zaključili da trudnice koje su izloženije sunčevim zracima rađaju zdraviju decu.

Doktor Džon Peri je tokom ovog i prethodnih sličnih istraživanja došao do zaključka da mesec rođenja igra važnu ulogu u zdravlju beba kao i u njihovom kasnijem životu.

Rezultati su otkrili da bebe rođene u junu, julu i avgustu na rođenju imaju više kilograma, a kasnije, kao odrasle osobe su više od onih beba rođenih u hladnijim mesecima.

Studija je takođe pokazala da devojčice rođene tokom letnjih meseci kasnije ulaze u pubertet.

Ovakva istraživanja su pokazala da mesec rođenja ima merljive efekte na razvoj i zdravlje, ali treba sprovesti još studija kako bi se bolje razumeo mehanizam tih efekata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: