Srbija: 35.000 ljudi boluje od reumatoidnog artritisa

U Srbiji se Svetski dan borbe protiv artritisa, 12. oktobar, ove godine obeležava pod motom "Sve je u tvojim rukama - Preduzmi akciju" u Merkator centru, gde predstavnici Udruženja obolelih od reumatskih bolesti i naši poznati doktori reumatolozi dele informativne materijale na temu artritisa i razgovaraju sa brojnim građanima.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 12.10.2015.

15:47

Default images
Foto: Thinkstock

Promovisana je aplikacija za pametne telefone "RA helper" koja je namenjena pacijentima za samokontrolu RA, a predstavljena je i mini izložba fotografija koje simbolizuju zajedničko lečenje obolelih od RA i reumatologa do postizanja cilja.

Prilikom predstavljanja aplikacije "RA Helper" pacijenati i reumatolozi su istakli da je svrha ove aplikacije da upozna bolesnike sa njihovom bolešću, značaju aktivnog učešća bolesnika u lečenju RA, značaju redovnih kontrola kod reumatologa, laboratorijskih kontrola zbog mogućih neželjenih efekata lekova i, po potrebi, rendgen šaka i stopala radi blagovremenog otkrivanja oštećenja zglobova.

"Cilj manifestacije je bio da podignemo svest o reumatskim i mišićno koštanim bolestima među zdravstvenim profesionalcima, obolelima od reumatskih bolesti i u široj javnosti, da podignemo svest o teškoćama koje nose reumatske bolesti i koracima koji se mogu preduzeti da bi im se stanje olakšalo, kao i da osobe sa reumatskim bolestima i oni koji brinu o njima, postanu svesni podrške koju mogu da imaju kroz međusobno povezivanje", rekla je predsednikcaUdruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije dr Mirjana Lapčević.

U Srbiji oko 35.000 građana boluje od reumatoidnog artritisa, među kojima i 2.000 dece, a terapije nema dovoljno za sve obolele, jer svega 1.000 pacijenata ima pristup savremenoj biološkoj terapiji na teret RFZO-a.

U Srbiji je procedura odobravanja savremene biološke terapije vrlo komplikovana i traje po nekoliko meseci do godinu dana, pa tako pacijenti dobijaju terapiju kasno, kada bolest već uznapreduje. Zato su svi učesnici skupa u Merkator centru, predstavnici udruženja obolelih i reumatolozi uputili apel nadležnima u Ministarstvu zdravlja Srbije i RFZO da pomognu teško obolelim pacijentima od zapaljenskih reumatskih bolesti i da u saradnji sa njima i strukom rade na poboljšanju uslova lečenja, većoj dostupnosti biološke terapije i pojednostavljivanju procedura za odobravanje savremene biološke terapije.

Oni su, takođe, istakli da bi tome doprinelo formiranje registra obolelih od zapaljenskih reumatskih bolesti, jer najtežim bolesnicima od ovih bolesti biološka terapija znači život dostojan čoveka, sprečava invaliditet, održava njihovu radnu sposobnost, a izgubljeni životi ili invalidske penzije su najskuplji za našu državu, navodi se u saopštenju Udruženja obolelih od reumatskih bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: