Uz ove namirnice vaša će koža zablistati

Postoje milioni krema, tonika i ostalih kozmetičkih preparata koji vam daju blistav ten kao sa reklame. Međutim, ono što stavljate na svoj tanjir veoma je važno za zdravu kožu.

Zdravlje

Izvor: vecernji.hr

Četvrtak, 08.10.2015.

11:33

Default images

Uravnotežena ishrana, dovoljno sna i hidratacija od vitalne su važnosti za vaše zdravlje, kao i za vašu kožu i mogu znatno smanjiti potrebu za upotrebom skupih preparata za negu kože.

Ove namirnice garantuju vam zdravu, blistavu i mladalačku kožu bez skupocenih kozmetičkih tretmana i krema. Uverite se i sami!

1. Jagode – bogate su vitaminom C koji se suprotstavlja negativnim učincima izlaganja suncu, jača kapilare koji opskrbljuju kožu, pomaže kod prikrivanja raznih mrlja na koži i kontroliše štetu u telu nastalu delovanjem slobodnih radikala. Jagode sadrže i vitamin E koji takođe štiti kožu od oštećenja ćelija.

2. Avokado – pogoduje zdravlju, lepoti i mladalačkom izgledu kože. Bogat je vitaminom E kao i esencijalnim masnim kiselinama koje deluju kao prirodni ovlaživač za vašu kožu. Ove masti jačaju vaše ćelijske membrane, koje pomažu u sprečavanju nastanka bubuljica i mitesera. Avokado takođe sadrži antioksidanse koji imaju protivupalno dejstvo.

3. Jaja – odličan su izvor biotina, najvažnijeg vitamina B, koji čini osnovu naše kože, noktiju i kose. Jaja takođe sadrže i selen, koji štiti kožu od spoljašnjih oštećenja nastalih nakon izlaganja suncu.

5. Šargarepa – Vitamin A i visok nivo betakarotena u ovom povrću deluje kao antioksidans i tako sprečava oštećenja ćelija, nastanak bora i akni. Vitamin A takođe je neophodan i za sprečavanje nastanka suvog tena.

7. Riba – vrhunski izvor omega-3 masnih kiselina. Plava riba, u koju se ubrajaju tuna, skuša, papalina, srdela i palamida, obiluje selenom. I morski plodovi ostrige i rakovi takođe su bogati cinkom. Cink smanjuje produkciju masnoća i može biti efikasan u kontroli stvaranja novih akni kao u i lečenju postojećih.

8. Voda – nikako nemojte potcenjivati važnost hidratacije organizma, jer čak i blaga dehidratacija može dovesti do toga da vaša koža izgleda suvo i umorno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: