Ne preterujte sa čajevima

Lekovite biljke deluju na organizam snažno kao medikamenti. Ozbiljan problem je doziranje, koncentracija lekovitih sastojaka u biljkama zavisi od podneblja, osunčanosti, perioda branja, čuvanja, pripreme

Zdravlje

Izvor: Novosti/Z.Ostojiæ-Joksoviæ

Četvrtak, 08.10.2015.

08:28

Default images

Koliko puta ste čuli upozorenje: Ne preterujte sa čajevima? Lekovite biljke, dokazano, imaju dragocene sastojke, ali određene komponente u njima nekada mogu da blokiraju dejstvo lekova koje redovno uzimate propisanom terapijom ili da podstaknu tegobe kod hroničnih bolesnika. Isti sastojak je delotvoran za jednu boljku, ali se nikako ne preporučuje bubrežnim bolesnicima ili čirašima... Zato biljne terapije ne bi trebalo uzeti "zdravo za gotovo", savetuje profesor dr Zoran Maksimović sa Katedre za farmakognoziju Farmaceutskog fakulteta u Beogradu:

- U odnosu na sintetske medikamente, kod biljnih je najvažnija prednost njihova efikasnost i gotovo potpuna bezbednost, uz manje neželjenih dejstava i interakcija. Imaju dugogodišnju primenu u narodnoj medicini. Ipak, sastojci lekovitih biljaka su farmakološki aktivna jedinjenja, koja u organizmu slično deluju kao molekuli sintetskih lekova. Metabolišu se na isti način korišćenjem istih enzimskih sistema, distribuiraju krvlju i limfom, a izlučuju iz organizma urinom, stolicom, znojem ili mlekom. Dakle, baš kao i drugi lekovi ili sastojci hrane i dijetetskih proizvoda, pa u nekim slučajevima istovremeno korišćenje biljnih i sintetskih lekova može da se potencira ili poništi dejstvo svakoga od njih. Osim toga, efekti kombinovane primene mogu da dovedu do nepredvidljivih ishoda.

Ko bi naročito trebalo da bude oprezan?

- Zbog nedovoljnog poznavanja delovanja sastojaka u organizmu, sa čajevima, biljne mešavinama i lekovima bi trebalo biti oprezan ili ih izbegavati tokom prvog tromesečja trudnoće i dojenja. Na ovaj način se sprečava eventualna mogućnost negativnog dejstva na plod ili intoksikacija novorođenčeta sastojcima iz majčinog mleka. Ponekad lekovite mogu da dovedu do gastrointestinalnih tegoba, poremećaja krvnog pritiska, alergijskih reakcija ili fotosenzibilizacije. Istina, neželjena dejstva lekovitih biljaka i njihovih ekstrakata su retka i blagog intenziteta, ali ne treba ih ignorisati. Nekada mogu da se jave i ozbiljniji efekti, na primer kod podbela i gaveza, koji mogu toksično da utiču na jetru. Neke lekovite biljke mogu da budu u koliziji kako sa sintetskim tako i sa drugim biljnim preparatima, dijetetskim suplementima i određenim namirnicama. Problem neželjenih dejstava i interakcija posebno je izražen kod starijih osoba jer najčešće neprekidno uzimaju veći broj različitih lekova. Kantarion je možda tipičan primer.

Šta je sporno kod kantariona?

-U narodnoj medicini se koristi u lečenju upala, prehlade, problema sa bešikom, dijabetesa, hemoroida, neuralgija, migrena, kožnih obolenja, ublaža i virusne infekcije... Preporučuju ga i kao diuretik, antimalarika, a u poslednje vreme i za blaži oblik depresije. Prilikom primene čajeva i proizvoda na bazi kantariona trebalo bi voditi računa o tome da pojedini sastojci u njemu podstiču aktivnost enzimskog sistema citohroma. Citohromi metabolišu sastoje iz hrane, lekova i druge supstance koje unosimo u organizam, pa kantariona može da bude kontraindikovan ako se istovremeno koristi ciklosporin, takrolimus, amrenavir, irdinavir i drugi lekovi iz grupe inhibitora proteaze (deluju antivirusno i antibakterijski). Kontraindikovan je i kod upotrebe varfarina i drugih lekova protiv zgrušavanja krvi, jer snižava njihovu efikasnost. Osim toga, utiče na dejstvo antibebi pilula. Takođe, ako hirurg pre planirane operacije ustanovi moguće interakcije sa anesteticima, trebalo bi prekinuti sa uzimanjem kantariona. Osobe svetle puti takođe moraju da budu oprezne, jer kod njih može izazvati fotodermatitis, kao reakciju na sunčanje.

Za razne tegobe se najčešće preporučuju čajne mešavine.

- Čajne mešavine se često koriste i omiljeni su lekoviti proizvodi. Najbolje bi bilo kada bi u čajnoj mešavini bilo do pet komponenti, ali u praksi srećemo i dvostruko više, a veliki broj biljaka nije primenjiva terapija za svakog pojedinca. Ozbiljan problem je i doziranje, jer količina aktivnih supstanci u lekovitim, a naročito samoniklim biljkama jako varira. Zavisi od mesta gde je rasla, osunčanosti, trenutka branja, uslova čuvanja, pa i načina pripreme. Šta znači pojam supena kašika? To je varijabilna merna jedinica, koja zavisi ne samo od veličine kašike, već i od toga da li se meri rastresita biljka, malog stepena usitnjenosti kao što su cvet i list ili kompaktan i usitnjen biljni materijal kao što je kora, koren, krtola.

Tako supena kašika cveta kamilice nema istu masu kao supena kašika korena jagorčevine. Zato se u apotekarskim čajnim mešavinama nikada ne nalaze biljke jakog farmakološkog dejstva, jer je za njih potrebno preciznije doziranje od onoga koje je moguće za čajnu mešavinu. Osim toga, lekoviti sastojci mnogih biljaka nisu rastvorljivi u vodi, pa je njihova primena u obliku čajnog napitka besmislena - ističe naš sagovornik.

EHINACEA SE UZIMA DO OSAM NEDELjA

Lekovito dejstvo ehinacee je opšte prihvaćeno. Koren i čitava biljka sadrže veliki broj različitih sastojaka - polisaharide, flavonoide, derivatekafene kiseline, polialkalene, alkilamide i etarsko ulje. Ti sastojci stimulišu imunitet, imaju antizapaljensko, antiseptično i antimikrobno dejstvo. Ehinacea se primenjuje kao pomoćno sredstvo kod prvih simptoma prehlade i infekcije gornjih disajnih puteva. Međutim, ona može da bude problematična kod osoba preosetljivih na sastojke iz biljke porodice glavočika (asteracea), u koje spada ambrozija, ali i kamilica, neven i maslačak. Tako osobe alergične na ambroziju, mogu biti alergične i na kamilicu. To je tzv. ukrštena reakcija. Ehinacea i njeni preparati se ne preporučuju deci mlađoj od godinu dana, kao i osobama sa progresivnim sistemskim obolenjima, autoimunskim bolestima, tuberkulozom, multipla sklerozom, HIV infekcijama, sidom... Ako se dugo koristi, a postoji preosetljivost na komponente, može da se javi i koprivnjača, bronhospazma sa opstrukcijom, astma, anafilaktički šok, zato ne bi trebalo da se uzima duže od osam nedelja - upozorava dr Maksimović.

izvor: novosti

foto: flickr.com/Paul Keller

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: