Ako želite da smršate, treba da jedete ovo voće i povrće

Nova studija objavljena u PLOS Medicine magazinu pokazala je da određene vrste voća i povrća mogu da vam pomognu u mršavljenju.

Zdravlje

Izvor: Newser

Nedelja, 04.10.2015.

15:42

Default images
Foto: Thinkstock

Vođa studije dr Monika Bertoja ispitivala je 133.468 osoba u tridesetim i četrdesetim godinama života koji su na svake četiri godine između 1986. i 2010. popunjavali upitnik o navikama vezanim za ishranu.

Njene kolege i ona otkrili su da su se osobe koje su jele više voća i povrća u odnosu na ostale manje ugojile tokom svih tih godina tokom kojih je trajalo istraživanje.

Ispitanici koji su davali prednost povrću s nižim glikemičkim indeksom, a visokim sadržajem vlakana manje su se gojili u odnosu na sve ostale ispitanike, ali je “prava zvezda” bio karfiol.

Ljubitelji voća koji su uživali u citrusima, grožđu i šljivama takođe su se dobro pokazali, ali su se u ovoj grupi najmanje ugojili ljubitelji jabuka, bobičastog voća i krušaka.

Kakva hrana je izazivala gojenje?

Skrobaste namirnice siromašne vlaknima i sa višim glikemičkim indeksom, poput krompira, graška i kukuruza bile su izbor onih ispitanika koji su se najviše ugojili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: