Geni najviše određuju početak menopauze

Britanski naučnici su identifikovali delove DNK koji kontrolišu vreme početka menopauze, objavio je stručni časopis "Nature Genetics".

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Subota, 03.10.2015.

13:50

Default images
Foto: Thinkstock

Novi nalazi bi mogli da dovedu do razvoja testova za plodnost ili predviđanje početka menopauze, smatraju istraživači univerziteta u Ekseteru i Kembridžu.

Prema njihovim rečima, ključni su geni zaduženi za "popravke" koje organizam sprovodi samostalno, bez spoljašnjih uticaja, prenosi BBC.

Za sada su naučnici izdvojili dva takva mehanizma - jedan koji obavlja nužne "popravke" prilikom formiranja jajnih ćelija i drugi koji ispravlja oštećenja prouzrokovana pušenjem ili konzumacijom alkohola, što utiče na broj korisnih jajnih ćelija i početak menopauze.

U istraživanju su korišćeni podaci o DNK za oko 70 hiljada žena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: