Ako popijete kafu večeras, ovo možete da očekujete sutra

Ako popijete kafu nakon večere, to može poremetiti vaš unutarašnji sat koji je zaslužan za cikluse spavanja i buđenja, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Kolorado univerzitetu.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 25.09.2015.

18:27

Default images
Foto: Thinkstock

Ispitanici koji su učestvovali u istraživanju, a koji su konzumirali dozu kofeina jednaku dvostrukom espresu tri sata pre uobičajenog vremena odlaska u krevet, izazvali su pomeranje unutrašnjeg sata za četrdesetak minuta.

Dakle, popijete li kafu uveče, osim što ćete teže utonuti u san, poremetiće vam se i ritam nakon buđenja. Samo jedna doza popijena jedno veče imaće uticaj na pomeranje unutrašnjeg sata, tvrde stručnjaci.

Ovo istraživanje zanimljivo je jer pojašnjava da se zbog kofeina u našem organizmu povećava nivo cikličnog AMP-a, a sam kofein veže se na pojedine receptore u telu koji blokiraju učinke pospanosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: