Letnje avanture Crnogorke odvele kod ginekologa

Leto, more, nova poznanstva i opuštanje mnogima su ostavili neželjene posledice i ružnu uspomenu.

Zdravlje

Izvor: cdm.me

Sreda, 02.09.2015.

14:11

Default images
ilustracija: freeimages.com

Iz godine u godinu, tokom letnjih meseci, ginekološkim odeljenjima javlja se sve veći broj pacijentkinja sa simptomima polno prenosivih bolesti, a prema rečima načelnika Organizacione celine za žene u Domu zdravlja Podgorica dr Milovana Jovanovića, ni ove godine ne posustaje ta tendencija.

"Leti smo više kao populacija, kao nacija, izloženi polno prenosivim bolestima, kako na primorju, tako i u ostalim delovima zemlje. Najčešće se javljaju pacijenti sa trihomonasom, hlamidijom, ureaplazmom, mikroplazmom, povećanim sekretom, HPV virusom i kondilomama. Glavni razlog su nezaštićeni odnosi. Srećna okolnost je da manje ima slučajeva sa hepatitisom, HIV-om", rekao je Jovanović u razgovoru za "Dnevne novine" i upozorio da opasnost od takvih infekcija u Crnoj Gori tek dolazi.

Prema njegovim rečima, tek se očekuje veći tranzit ljudi, tako da se Crna Gora mora sistemski zaštititi od polno prenosivih bolesti.

„Sada pomorci često prenose hepatitis, ali i HIV, ali kad turizam bude razvijeniji, mi moramo shvatiti da moramo imati jednu seksualnu kulturu. Leto je pogodno za širenje infekcija, jer je naš libido tada jači, tu je i prisustvo mora, češća su druženja, pa se moramo truditi da taj provod bude bar kontrolisan", naveo je dr Jovanović.

U avgustu je, kako kaže, bio povećan broj pacijentkinja sa kondilomama i trihomonalnim infekcijama. Procenat nije zabrinjavajući, ali moramo se pripremiti za neka vremena koja slede. Takođe, ove bolesti se lako rešavaju, ali nisu ni bezopasne.

"Najviše sa infekcijom HPV virusa su mladi, skoro 70 do 85 odsto. Polno prenosive bolesti su uvek aktuelna tema, koliko god da mi radimo prevenciju putem medija, foruma, vršnjačke edukacije i svakodnevno, putem savetovališta u domovima zdravlja. Mladim ljudima je dao bog da imaju puno hormona i prva seksualna iskustva treba da stiču u nekim relativno zrelijim godinama, ali nisu uvek informisani na koji način to da urade. Međutim, važno je da se prva seksualna iskustva moraju bazirati na zaštićenom seksualnom odnosu", kaže dr Jovanović.

On, takođe, napominje da je važno da se mladi drže svojih veza, da ne uskaču iz veze u vezu, te da ne ulaze u seksualna iskustva sa nepoznatim osobama.

Nema seksualno prenosive bolesti koja ne može biti opasna, a u najgorem slučaju, prema rečima dr Jovanovića, one mogu poremetiti reprodukciju.

"Sve žene koje obole od raka grlića materice imaju HPV virus, ali tome doprinosi i nezdrav način života, pušenje, pad imuniteta itd.. Najteža oboljenja su HIV, hepatitis jedan i dva, ali i kondilomi. Ipak nema bezazlenih infekcija, jer ako se jedan trihomonas ne leči kako treba on u neko vreme može izazvati strašne promene na grliću materice, upale, pa čak i karcinom", dodao je on.

Polno prenosive bolesti se mogu dobiti i na bazenima, javnim kupalištima, saunama, ali te vrste prenosivosti su, kako kaže Jovanović, minorne.

"Ne kažem da se na bazenu ne može dobiti neki hepatitis, ali veoma su male šanse. Ipak, mi treba kao društvo da utičemo na održavanje higijene. Ne mislim samo na javne toalete, nego i na bolnice. Uvek se moraju koristiti dobra sredstva za higijenu, jer nje nikad nije dosta. Važno je da bazeni i sva javna kupališta budu jako kvalitetna. Takođe, na moru, treba izbegavati ulaziti u vodu gde se kupa veliki broj ljudi na malom prostoru", rekao je Jovanović.

Nažalost, kod velikog dela populacije predrasude su još prisutne, što znatno pogoršava preventivu, a lek su jedino otvoreni razgovori.

"Samo otvoreni razgovor čitavog društva, bez ikakve stigme može pomoći u suzbijanju neželjenih infekcija. O tome se mora pričati u okviru porodice, sa prijateljima. Crna Gora ima dobro razvijenu infrastrukturu u cilju zaštite, u svakom domu zdravlja postoji ginekološki dispanzer, savetovalište za mlade i nema nikakvih potreba da razmišljamo jer uvek imamo da pitamo nekoga ko je za to zadužen", objasnio je dr Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: