Šta se desi kada pijete kafu na prazan želudac?

Da li je kafa zdrava za naš organizam,pitanje je koje stručnjaci često postavljaju. Naravno da ona pruža brojne pogodnosti organizmu, ali postoje neke stvari na koje morate da obratite pažnju.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 02.09.2015.

11:45

Default images
Foto: Thinkstock

Kafa je bitan antioksidans, pa je čak dokazano kako u nekim situacijama sprečava razvoj malignih ćelija - ali, ukoliko kafu pijete na prazan stomak, onda stvari i nisu tako pozitivne.

Šoljica čiste crne kafe u praznom želucu podstičke stvaranje želudačne kiseline, što posebno škodi ljudima sa gastritisom. Čak ni zdravi stomaci nisu pošteđeni, jer pojačano lučenje kiseline će vam izazvati nelagodu tokom jela i smetnje u probavi.

A proteini koji se ne svare izazivaju nadutost, gorušicu, povraćanje, iritaciju, upalu, pa čak i rak debelog creva. Zato stručnjaci preporučuju da pre kafe pojedete barem krišku hleba.

Ako već ne možete da jedete tako rano, barem kafu razblažite mlekom, savetuje Healthyfoodteam.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: