Ovo su najzdravije namirnice za koje nikada niste čuli

Maslinovo ulje, kivi, bobičasto voće... svi znamo da su to neke od najzdravijih namirnica, ali postoje i one koje su još zdravije - ali već pomalo zaboravljene.

Zdravlje

Izvor: hr.n1

Sreda, 02.09.2015.

09:50

Default images
Foto: Thinkstock

Predstavljamo vam listu supernamirnica za koje verovatno nikada niste čuli, a mogle bi da budu neverovatno dobre za vaše zdravlje.

1. Amarant - ima izuzetno hranljivu vrednost zbog visokog udela belančevina, ugljenih hidrata, vitamina B1 i E i minerala. Za razliku od većine žitarica ne sadrži gluten.

2. Čaj Pu-erh - kineski specijalitet–raritet. Po mnogo čemu je unikatan, predstavlja posebnu grupaciju čaja. Izgledom i bojom šoljice nalik na oolong čaj, ima najviše kofeina od svih čajeva pa se odgovor na pitanje “Šta piti umesto kafe?” sam nameće – pu-erh čaj kao prirodna i zdrava zamena za kafu.

3. Piskavica - tonik za probavu i lek za dijabetes. To je jedna od najstarijih lekovitih biljaka koja datira još od doba starih Egipćana i Hipokrata. Može se svrstati u prirodna čuda antičkog doba, kada je bila izvanredno hvaljena i cenjena. U lečenju i ishrani koristi se njeno seme, koje je neizbežan sastojak karija i drugih začinskih mešavina veoma popularnih u Indiji i na Srednjem Istoku

4. Zlatne bobice - Zlatne inka bobice su suvo voće slično suvom grožđu. Inka bobice su slatkog ukusa koji se stapa s kiselim pa tako pruža celovitu, jedinstvenu i ugodnu harmoniju ukusa. Inka bobice podstiču metabolizam, a razlog leži u visokom nivou vitamina B12. Inka bobice su zato izvrstan prirodni izvor energije

5. Aronia bobice - Aronija se naziva i namirnica budućnosti jer ima izuzetno veliku lekovitu moć za ljudski organizam. Efikasno ga pročišćava od štetnih stvari i teških metala i zato je korisna preventiva protiv malignih oboljenja. Studije su pokazale da ima i antikancerogeno dejstvo jer u velikom procentu "ubija" maligne ćelije tumora mozga, pluća, dojke, debelog creva i jetre. Kao izuzetan antioksidans, aronija sprečava stvaranje slobodnih radikala i "napad" na zdrave ćelije u telu i krvnoj plazmi, usporavajući time proces starenja organizma i sprečavajući razvoj hroničnih bolesti

6. Celer bjelaš - Celer bjelaš (rebraš) na ceni je kao vrlo vredna lekovita biljka. Fantastičnog je ukusa i sirov. Za konzumaciju se koriste lisne peteljke i lišće

7. Sveti bosiljak - Sveti bosiljak (lat. Ocimum sanctum), poznat i kao Tulsi, opravdano smatraju kraljem lekovitog bilja. To je najpoznatija lekovita biljka Indije, cenjena hiljadama godina, ne samo zbog izuzetno lekovitih vrednosti već i zbog svog dejstva na um, telo i duh.

8. Hemp semenke - Semenke konoplje dobijene su mehaničkim odstranjivanjem vlaknaste ljuske na način koji omogućava maksimalno očuvanje nutrijenata. Prirodno sadrže omega 3 i omega 6 masne kiseline, u optimalno iskoristivoj srazmeri (1:3), što ih čini odličnim izvorom nezasićenih masnih kiselina. Takođe, sadrže vitamin E i lecitin, antioksidanse itd.

9. Mungo pasulj - Mungo pasulj je veoma hranjiv. Odličan je izvor proteina i dijetalnih vlakana, a takođe sadrži vitamine A, C i E, i minerale fosfor, magnezijum, gvožđe i kalcijum. U 100g kuvanog mungo pasulja nalaze se 105kcal, 0,38g masti, 7,02g proteina, i 19,15g ugljenih hidrata i 7,6g vlakana. Klice mungo pasulja u 100g sadrže 30kcal, 0,18g masti, 3,04g proteina, te 5,94g ugljenih hidrata i 1,8g dijetalnih vlakana.

10. Nori alge - Najvažnija osobina alge nori je obilje vitamina A, čak 2-4 puta više nego što ga ima ista količina šargarepe. Nori alga ima i izuzetno visok sadržaj kvalitetnih belančevina (dva puta više iste količine goveđeg odreska). Nori alge su bogate vitaminima B i C, kalcijumom i gvožđem, niacin (vitamin B3), kao i vitamin B12 koji pomaže funkciju nervnog sistema i snižava nivo holesterola. Nori alga sadrži i ulja koja sprečavaju zakrečenja arterija i taurin (aminokiselinu koja smanjuje krvni pritisak). Nori pomaže i u lečenju bolesti beri-beri.

11. Peppadew papričice - Peppadew su južnoafričke papričice posebne slatko-pikantne arome koja ih čini jedinstvenom namirnicom poznatom širom sveta. Peppadew papričice ne sadrže konzervanse, GMO, veštačke boje...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: