Nacionalna banka sperme ima samo devet donatora

Nacionalna banka sperme u Ujedinjenom Kraljevstvu apelovala je na muškarce da „dokažu koliko vrede“ i doniraju spermu, nakon što je otkriveno da ova institucija ima samo devet registrovanih donatora.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 01.09.2015.

10:48

Default images
Foto: Thinkstock

Banka koja je osnovana pre godinu dana otvorena je kako bi se izborila sa problemom manjka donatora, a nedavni izveštaj Udruženja za oplođenje i embriologiju je pokazao da je u 2013. godini broj britanskih donatora pao na samo 400 muškaraca i to za 12 meseci.

Da bi mogao da donira spermu, muškarac treba da dolazi u kliniku dva puta nedeljno četiri meseca i da se suzdržava od seksa ili masturbacije dva dana pre posete.

Izvršna direktorka banke Laura Vitjen razmišlja da promeni marketinšku tehniku kako bi se povećao broj donatora, a možda bi danski pristup bio idealno rešenje. Naime, Danci ohrabruju muškarce da doniraju spermu kako bi dokazali svoju muškost.

“Dokažite koliko vredite i koliko ste dobri”, glasio bi slogan.

Potreba za donacijama sperme povećana je u prethodnih nekoliko godina zbog povećane tražnje parova istog pola i starijih žena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: