Znate li šta je tenoreksija?

Tenoreksija je nova opasna zavisnost - zavisnost od preplanulog tena!

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.08.2015.

12:50

Default images
Foto: Thinkstock

Tople avgustovske večeri u Madridu veliki broj ljudi provodi u solarijumima, jer se čak i u sunčanoj Španiji želja za preplanulim tenom pretvara u zavisnost.

Glavni grad Španije ima 2749 sunčanih sati godišnje, po tamošnjem meteorološkom zavodu. To međutim studentkinju Makarenu Garsiju neće odvratiti od UV zračenja u solarijumu.

"Mojoj porodici se se ne sviđa, govore mi da nije zdravo... ali oni žive pored plaže. Ja radim u gradu i isto želim biti preplanula", rekla je Garsija na izlasku iz solarijuma u centru Madrida.

U tome nije jedina. Hose Manuel Rodrigez, 36-godišnji plesač, dolazi u salon tri puta nedeljno. On želi da zadrži svoju preplanulost tokom cele godine.

Izraz tenoreksija je nastala spajanjem engleske reči ten (preplanulost) i naziva za bolest upadljivog gubitka težine, anoreksije.

Tenoreksija je telesna zavisnost, poput anoreksije. Kao što anoreksičar nije nikada sam sebi dovoljno mršav tako ni tenoreksičar nije nikada zadovoljan preplanulom bojom svoje kože, navode stručnjaci.

Preterano izlaganje suncu može, međutim, da dovede do pojave tumora kože, ružnih fleka, opekotila i drugih patologija, upozoravaju stručnjaci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: