Popodnevna dremka smanjuje rizik srčanog udara

Nova istraživanja, predstavljena na konferenciji Evropskog udruženja kardiologa u Londonu, ukazuju na koristi koje sa sobom nosi popodnevna dremka od sat vremena ili duže.

Zdravlje

Izvor: news.com.au

Ponedeljak, 31.08.2015.

10:53

Default images
Foto: Jacob Bøtter/Flickr.com

Doktor Manolis Kalistratos, kardiolog Opšte bolnice u Atini, koji je i bio na čelu ovog istraživanja je izjavio: “Iako je (pesnik) Vilijam Blejk govorio da se bolje razmišlja ujutru, radi u podne, jede uveče, a noću spava, dokazano je da popodnevno spavanje ima blagotvorne efekte”.

“Dva uticajna premijera Ujedinjenog Kraljevstva su podržavali popodnevnu dremku i zagovarali je. Vinston Čerčil je rekao da moramo malo da odspavamo između ručka i večere, dok Margaret Tačer nije želela da je uznemiravaju oko tri sata posle podne.”

“Na osnovu našeg istraživanja shvatili smo da su oni bili u pravu jer popodnevne dremke snižavaju krvni pritisak i potencijalno mogu da snize broj potrebnih antihipertenzivnih lekova,” rekao je doktor Manolis.

Studija je uključivala 386 osoba sa povišenim krvnim pritiskom koji su u proseku imali 61 godinu, a dokazano je da su oni koji su spavali popodne imali 4 odsto niži krvni pritisak od onih koji nisu praktikovali popodnevne dremke.

Doktor Kalistratos je rekao da iako se redukcije čine minimalnim, i one su veoma značajne u smanjenju rizika kardiovaskularnih problema kao što je infarkt ili moždani udar.

“Naša studija je pokazala da popodnevno spavanje ne samo da je povezano sa snižavanjem krvnog pritiska nego su i osobe koje dremaju popodne mnogo korisnije.”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: