Vežbanje vam može produžiti život za sedam godina

Samo 25 minuta brzog hodanja dnevno može vam produžiti život za sedam godina, kažu istraživači.

Zdravlje

Izvor: Independent

Ponedeljak, 31.08.2015.

09:22

Default images
Foto: Thinkstock

Oni su otkrili da umerena fizička aktivnost kod osoba koje su u pedesetim i šezdesetim godinama života smanjuje rizik od smrti usled srčanog udara za polovinu.

Inače, bolesti srca su najveće “ubice” na svetu, a ranije je dokazano da vežbanje smanjuje rizik za njihov nastanak, tako što sprečava gojaznost i dijabetes.

Nova studija predstavljena na Kongresu Evropskog društva kardiologa sugeriše da redovna fizička aktivnost čak produžava život.

Grupa od 69 zdravih nepušača, starosti između 30 i 60 godina, koja nije redovno vežbala, testirana je u okviru nove studije na Zarland univerzitetu u Nemačkoj.

Testovi krvi tokom šest meseci redovnog aerobnog vežbanja, HIIT vežbanja i vežbanja pod opterećenjem pokazali su usporavanje procesa starenja i regeneraciju DNK.

“Nikad nećemo uspeti da potpuno izbegnemo starost, ali možemo da je odložimo. Možemo izgledati mladoliko i u sedamdesetim i živeti i do 90 godina”, kaže Sandžej Šarma, profesor naslednih kardioloških oboljenja na Univerzitetskim klinikama Sent Džordž u Londonu.

“Vežbanje vam kupuje od tri do sedam dodatnih godina života. Ono je antidepresiv, poboljšava kognitivne funkcije i dokazano odlaže početak demencije”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: