Kako da vam se dugo sedenje ne obije o glavu? (VIDEO)

Ako radite kancelarijski posao od 9 do 17h, a zatim jedva čekade da dođete kući i prilegnete, velike su šanse da će takve navike početi da se odražavaju na vaše telo.

Zdravlje

Izvor: Yahoo

Subota, 29.08.2015.

10:57

Default images
Foto: Thinkstock

Dugo sedenje i ležanje smanjuju fleksibilnost i volumen mišića, a postepeno dovode i do krivljenja kičme i zaobljenosti stomaka.

Dokazano je i da način života koji podrazumeva dugo sedenje povećava rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti, a najviše od dijabetesa tipa 2, a ti podaci naročito zabrinjavaju ako imamo u vidu da Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da čak jedna od četiri osobe nema dovoljno fizičke aktivnosti.

Kako možete sprečiti sve te loše strane dugog sedenja na poslu i u kući?

Stručnjaci smatraju da treba da počnete od šetanja – zacrtajte cilj da ćete svakog dana napraviti 10.000 koraka, a pomaže da i tokom rada ustajete na svakih sat vremena kako biste se malo protegli i prošetali.

Osim toga, bilo bi dobro da uvedete nekoliko vežbi koje vam mogu pomoći da ojačate one mišiće koji najviše stradaju zbog dugog sedenja.

Evo kako:

Most

.

Sklekovi

.

“Daska”

Trbušnjaci vas ne mogu dovesti do ravnog stomaka

Iskorak unazad

.

Čučnjevi

.

Stajanje na jednoj nozi...

... i dodirivanje stopala

Iskorak u stranu

.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: