Da li je "krckanje" prstiju loše ili dobro?

Verovatno ste mnogo puta do sad čuli savet da ne bi trebalo da "krckate prste" jer im time nanosite veliku štetu koja će biti vidljiva tek u godinama koje dolaze. Da li je to tačno?

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 29.08.2015.

08:22

Default images
YouTubeScreenshot

U našim zglobovima se nalazi sinovijalna tečnost koja suži za podmazivanje. Naučnici su verovali da ono što izaziva puckanje su mali mehurići vazduha koji postoje u tečnosti. Ipak,ove godine uspeli su da dokažu da ni ta teorija nije tačna, pišu Večernje novosti.

Ove godine, prvi put je snimljen rendgenski snimak kako izgleda puckanje prstiju.

Kako zapravo izgleda "krcakanje prstiju" možete videti na 0:44 sekundi video snimka, a dobra vest je da su naučnici utvrdili da se pucketanjem ništa nije slomljeno ni oštećeno.

I studija iz 2015. godine potvrdila je isto to. U istraživanju je učestvovalo 215 osoba, od 59 do 80 godina života. Naučnici su ih pratili pet godina i utvrdili da ne postoji veza između "krckanja" prstiju i artritisa, kao što se do sada verovalo.

Dakle, nemate o čemu da brinete. Izvor: novosti.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: