Sve što znamo o e-cigaretama možda je pogrešno

Prema dosadašnjim istraživanjima, e-cigarete su “95 odsto bezbedne”, ali sada stručnjaci otkrivaju da je većinu njih finansirala industrija.

Zdravlje

Izvor: Independent

Petak, 28.08.2015.

10:31

Default images
Beta / AP Photo/Frank Franklin II

Agencija za javno zdravlje u Engleskoj prošle nedelje zatražila je da se elektronske cigarete dobijaju na recept i saopštila da je upotreba ovih zamenskih nikotinskih sredstava 95 odsto bezbednija od pušenja duvana.

Međutim, ispostavilo se da je do tog podatka došla zahvaljujući studiji iz 2014. koju je finansirala industrija proizvodnje e-cigareta.

Stručnjaci su juče upozorili na sukob interesa i postavili mnoga pitanja o zaključcima dobijenim u studiji.

Istraživanje čuvenog medicinskog časopisa “Lancet” pokazalo je da se tri od 11 radova uglavnom oslanjaju na dokaze iz studija koje je finansirala industrije.

“Ljudi moraju da shvate da upotreba elektronskih cigareta nije bez rizika i da su one samo pomoćno sredstvo u odvikavanju od pušenja”, kaže Seli Dejvis, savetnik za javno zdravlje.

Ipak, Agencija za javno zdravlje ostaje pri svojim preporukama, tvrdeći da su i raniji “stručni pregledi” studija potvrdili otkrića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: