Polovina Srba ne kupa se redovno

Tek nešto više od polovine građana Srbije redovno se kupa. Još ređe se peru ruke, a najmanje se vodi računa o higijeni usta i zuba. Istraživali smo, kakve su higijenske navike građana Srbije?

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 23.08.2015.

16:45

Default images
Foto: Thinkstock

Higijena je pola zdravlja, kaže stara narodna izreka. Ipak,sudecć po statistikama, Srbi se toga malo pridržavaju. Nešto više od polovne građana Srbije, redovno se kupa, a tek svaki treći stanovnik redovno pere ruke.

Najkritičnije je održavanje higijene usta i zuba, jer zube redovno pere svega 40 odsto građana.

A svi to prvo primete - u gradskom prevozu.

Svega 60 odsto odraslih se kupa tri ili više puta nedeljno, a žene to znatno česće rade od musaraca. Ipak, u odnosu na 2013 godinu, higijenske navike građana malo su bolje.

“Može se zaključiti da je doslo do pozitivnog pomeranja u redovnosti održavanja telesne i oralne higijene ali i zapaža se negativni trend - pad procenta stanovništva koji redovno održavaju pranje ruku”, navodi Snežana Dejanović sa Instituta za javno zdravlje "Batut".

“Najredovnije se tuširaju stanovnici uzrasta od 20 do 34 godine, dok o higijeni zuba najviše vode računa stanovnici između 15. i 24. godine života”, dodaje Dejanović.

Poboljšanje materijalnog stanja, a i viši stepen obrazovanja, doprinose boljim higijenskim navikama.A jedan od uzroka nehigijene, može biti stanje duha nacije i depresija.

“Depresija, na primer, je skopčana sa potpunim odsustvom vođenja računa o higijeni kada su u pitanju teži bolesnici. Međutim, depresvni bolesnici drugih sredina takođe imaju isti problem, istu kliničku sliku ali se smatra da je najnormalnije da neko drugi preuzme brigu o higijeni takvih pacijenata dok se oni ne vrate u svoje fiziolosko stanje “, kaže Slavica Đukić-Dejanović, direktorka klinike "Laza Lazarević".

Navike se, kažu stručnjaci, stiču od malena.

“Moramo početi od početka, deca su sunđeri, upijaju, uče po modelu, i ako tata i mama redovno ne peru ruke, ne kupaju se i ne peru zube, neće to činiti ni deca”, ističe Đukić-Dejanović.

Dakle, moramo se kupati i stresti prljavštinu - tako nas je učio čika Jova Zmaj.

Ipak, novi trend "smanjiti pranje" uzima maha na zapadu, a pobornici ovog životnog stila kupaju se najviše jednom nedeljno. Sudeći po statistikama, građanima Srbije neće biti teško da prihvate novi trend sa zapada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

220 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: