Odmor nekad donosi više brige nego posao

Letnji odmor trebalo bi da je vreme relaksacije i prilika da se rasteretimo od svih briga. Ali za mnoge ljude situacija je upravo suprotna.

Zdravlje

Izvor: Daily Mail

Utorak, 04.08.2015.

14:15

Default images

Foto: Harold Navarro/ Flickr.com

Čak 23 odsto ljudi vraća se sa odmora pod većim stresom nego kad su krenuli, a četvrtini njih (26 odsto) potrebno je još dva do tri dana za adaptaciju nakon povratka.

Rezultati ankete koju je sprovela britanska institucija “Nationwide Building Society” pokazali su da je jedan od najvećih uzroka stresa preterano trošenje novca tokom odmora.

Na listi sledi propuštanje avionskog leta, zadržavanje na putu, zaboravljanje neke važne stvari i briga da li će osiguranje uspeti da pokrije nezgodu na putovanju.

“Stres koji se javlja tokom odmora najčešće uirazivaju nerealistična očekivanja da će odmor biti potpuno bezbrižan”, navodi neuropsiholog Dejvid Luis.

Putovanja se načešće planiraju mesecima, a par dana pred odmor hvata nas neka vrsta euforije, dok na radnom mestu maštamo o tome kako ćemo uskoro uživati.
Ali brige neče nestati samo zato što ležite na suncu, ističe Luis. Štaviše, kada um slobodno luta i nema uobičajevnih dnevnih aktivnosti koje ga okupiraju, veća je šansa da će ga opsednuti neke druge zanimacije, poput brige o novcu.

Ovo dodatno pogoršava činjenica da se sa odmora najčešće vraćamo praznih džepova, a mnogi potroše i znatno više nego što su planirali, pa ‘krpe krajeve’ do početka narednog meseca.

“Zato bi najbolje bilo da se na odmoru bavite različitim aktivnostima, iskoristite priliku da naučite nekoliko fraza iz lokalnog jezika, istražite kulturu mesta koje posećujete i slično. Takođe, najbolje bi bilo da se sa odmora vratite nekoliko dana pre polaska na posao kako biste imali vremena da se priviknete na činjenicu da se opet nalazite kod kuće i da su obaveze opet pred vama”, savetuje Luis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: