GMO insekti mogli bi da unište čovečanstvo

Novu tehniku genetskog modifikovanja insekata vrlo lako bi mogli da zloupotrebe teroristi i izazovu prirodnu katastrofu, upozoravaju naučnici.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 04.08.2015.

12:45

Default images

Foto: Johan J.Ingles-Le Nobel/Flickr.com

Nova metoda modifikovanja gena čini genetske mutacije dominantnim, što znači da će tokom parenja insekata postojati velika šansa da se promena proširi u sledećoj generaciji.

Naučnici ovu pojavu porede sa nezaustavljivom ‘nuklearnom lančanom reakcijom’ jer su modifikovani geni programirani na dalje širenje bez obzira na to da li su insektima od neke koristi ili nisu.

Dobra stvar je to što bi, zahvaljujući ovoj tehnici, mnoge bolesti koje prenose komarci poput malarije ili žute groznice mogle da budu elimnisane.

Ali ukoliko bi je upotrebio neko sa malicioznom namerom, poput terorističkih organizacija, genetski modifikovani insekti mogli bi da budu korišćeni za prenošenje letalnih bolesti.

Nova vrsta gena sadrži tzv. ‘kasetu’ genetskih elemenata koja znatno povećava njihove šanse da budu preneseni.

Eksperimenti na voćnim mušicama pokazali su da su za samo nekoliko generacija modifikovani geni uspevali da se prošire do gotovo svake druge jedinke u populaciji.

Nedavno je 27 vodećih genetičara sveta uputilo molbu naučnoj zajednici da javno istakne koje potencijalne pretnje i koristi po čovečanstvo i ostali živi svet nose modifikovani geni.

Doktor Kevin Esvelt sa Univerziteta u Harvardu i još 26 drugih naučnika koji su pisali časopisu “Science” smatraju da su otvorenost i transparentnost najbolja odbrana protiv korišćenja modifikovanih gena kao biološko oružje.

Naučnici su takođe predložili uvođenje novih bezbednosnih mera kojim bi u budućnosti moglo da se spreči da genetski izmenjene vrste greškom dospeju u prirodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: