Uzrok cerebralne paralize nije ono što se do sada mislilo

Glavni uzrok nastanka cerebralne paralize najverovatnije nisu faktori iz životne sredine, već genetika, pokazala je najnovija naučna studija.

Zdravlje

Izvor: Newser

Utorak, 04.08.2015.

09:50

Default images
Foto: Thinkstock

“Nikome se nije radilio ovo istraživanje jer se naučnicima već godinama ponavlja da genetika ne igra ulogu u nastanku cerebralne paralize, ali mi smo svakako odlučili da istražimo i tu mogućnost”, navodi doktor Stiven Šerer, koautor studije.

Tokom testiranja gena obolele dece, kao i gena njihovih roditelja, utvrđeno je da su se hromozomske abnormalnosti javljale u 10 odsto slučajeva. A 10 odsto je očigledno veliki broj u svetu medicine.

“Ovo otkriće bilo je krajnje šokantno. Kada smo saopštili rezultate ljudima iz odeljenja za genetska istražvanja, pali su sa svoje stolice”, kaže Šerer.

Do sada se verovalo da ovu bolest, koja je najčešći uzrok nepokretnosti kod dece, uzrokuju zdravstveni problemi poput infekcija ili moždanog udara u najranijem periodu života. Genetika je smatrana uzrokom samo kada nije bilo drugih faktora koji bi bili smatrani uzročnikom.

Sada bi, međutim, genetsko testiranje moglo da postane standardna stvar.

Naučnici planiraju da sprovedu dodatna istraživanja kako bi utvrdili koji su tačno geni odgovorni za nastanak cerebralne paralize.

Istraživanje je objavljeno u časopisu “Nature”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: