Šta se zaista krije u vašoj pasti za zube?

Kada birate pastu, razmišljate o ceni, pakovanju i tome ima li efekat izbeljivanja, zar ne? Ipak, to nije dovoljno – sastav je daleko važniji!

Zdravlje

Izvor: A.J.

Subota, 01.08.2015.

18:19

Default images
Foto: Thinkstock

Prvo pravilo

Osim ako nemate osetljive zube i desni, jedini sastojak koji vam treba je fluorid.

Prema podacima Fondacije za dentalno zdravlje Velike Britanije, vaša pasta za zube treba da sadrži 1.350-1.500 delova po milionu koji bi štitili gleđ od kamenca i kiseline.

Ako je osetljivost vaš problem, onda će vam pomoći sastojak stroncijum-hlorid, koji će blokirati i ublažiti bol.

Izbeljivanje zuba pastom

Televizijske reklame za paste za zube apeluju da svi proizvodi uspešno izbeljuju zube i da će vam njihovim korišćenjem, osmeh biti blistav i beo. Međutim, paste ne mogu da menjaju vašu osnovnu boju, za to vam je potreban stomatolog.

Umesto paste, isperite zube sodom bikarbonom i primetićete da su vam zubi belji nego ranije.

Nije sve u lepom mirisu

Ako se od vašeg daha, kolege u kancelariji trzaju, pokušajte sa pastom koja nema poseban miris, ali sadrži antibakterijsku supstancu trikolsan. I ne zaboravite da istrljate i jezik, jer se dosta bakterija krije na vašem jeziku.

Više pene ne znači bolji efekat

Paste za zube stvaraju penu zahvaljujući natrijum dodecil sulfatu, koji funkcioniše kao sapunica koja spira nečistoće nakon obroka. Međutim, ona može da bude povezana i sa čirevima u ustima, koji se stvaraju ljudima sa osetljivim desnima.

Ako vam ovo zvuči poznato, kupite pastu koja ne sadrži natrijum dodecil sulfat, kako biste održali svoje usne u vrhunskoj formi.

Pazite na grumuljice

Grumuljice u pastama se stvaraju zahvaljujući hidratisanom silicijumom-oksidu, abrazivu koji se koristi u borbi protiv kamenca.

Čuvajte se brendova koji obećavaju da eliminišu teške mrlje, jer često sadrže čvrste grumuljice koji mogu da oštete gleđ.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: