KCS: Za dve godine urađeno samo 15 transplantacija srca

Za dve godine, u Kliničkom centru Srbije urađeno je 15 transplantacija srca. Na novo srce čeka još 30 pacijenata, a stvari u ovoj oblasti medicine ne odvijaju se željenom brzinom.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 01.08.2015.

16:25

Default images
Foto: Thinkstock

Porodice u Srbji, retko se odlučuju da doniraju organe, svog bolesnog člana kod kog je nastupila moždana smrt.

Predrag Karić (37) dobio je novo srce i novu šansu za život. Pre osam godina dijagnostikovana mu je teska srčana slabost. Prošle godine Petrovo stanje se pogoršalo i tada je stavljen na listu čekanja. Kada su mu javili da će dobiti srce, istog trenutka je seo u automobil i krenuo za Beograd.

“Presrećan sam što je ispalo ovako. Generalno ništa teže nisam mogao fizički da radim, nekada nisam mogao ni da ustanem”, kaže Karić

Srce je dobio od vršnjaka. Sve se poklopilo. Operacija je trajala nešto više od tri sata, a pacijent se uspešno oporavlja. Za dve godine,u KCS urađeno je 15 transplantacija, a program je obnovljen posle 17 godina.

“Mi smo apsolutno zadovoljni. Napravili smo ogroman korak da se priključimo Evropskoj zajednici transplantiranih pacijenata, što se tiče srca. Srbija je tu kasnila 50 godina, a sada smo se približili evropskim i svetskim trendovima”, kaže dr Miljko Ristić, direktor KCS.

Ipak, stvari u ovoj oblasti zdravstva se ne odvijaju željenom brzinom.

“ Ja sam nezadovoljan brojem transplantiranih organa. Razlog je jednostavan - nema donora. Mislim da nam je potrebna podrška države, javnosti da se utiče na svest građana, na porodice koje su u prilici da daju saglasnost i odobrenje za uzimanje organa svog člana porodice koji je nažalost u stadijumu moždane smrti”, kaže dr Ristić.

Za godinu dana u Urgentom i Kliničkom centru, dozvole za doniranje organa dobijene su samo kod tri pacijenta, što je mali broj u odnosu na propisane standarde EU. Jos jedan od problema u ovoj oblasti je i kasna dijagnoza moždane smrti.

B92 je pokušao da kontaktira Upravu za biomedicinu na temu neodostatka donora, ali zbog godišnjih odmora koji su u toku, nismo dobili sagovornika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: